Verwachtingen managen: doe de reality check

verwachtingen managen

Stress voor een deadline? krijg je niet de erkenning die je verdient? Of word je voor de zoveelste keer teleurgesteld door een vriend of vriendin? dan is het goed om je af te vragen wat je verwachtingen zijn.

Verwachtingen managen bij jezelf en anderen

Stel jezelf de volgende drie vragen als je gefrustreerd of teleurgesteld bent:

  1. Wat verwacht je precies? Van je baan, carrière, baas, collega’s, cliënten, partner, kinderen, je liefdesleven, je eigen prestaties, resultaten en vrienden? Hoe hoog leg je die lat? Is die lat even hoog voor jezelf als voor anderen en word je er gek van wanneer mensen hier gewoonweg niet aan voldoen?
  2. Wat wordt er van jou verwacht? Door je baas, collega’s, partner, kinderen of zelfs door vrienden? Neem je klakkeloos aan dat iedereen dezelfde verwachtingen en drive heeft als jij?
  3. En vooral: ben jij jezelf ervan bewust hoe die verwachtingen van jezelf en anderen jouw gedrag beïnvloeden? Of misschien zelfs stress of teleurstellingen veroorzaken.

Niet alle verwachtingen zijn duidelijk afgebakend

Sommige verwachtingen zijn duidelijk aangegeven in deadlines en werk,- of taakbeschrijvingen. In zo’n geval is duidelijk waarvoor je verantwoordelijk bent. Dat is makkelijk. Maar hoe zit het met al die andere verwachtingen die stiekem je hele referentiekader vormen en zelfs je gevoel van eigenwaarde bepalen?

Verwachtingen creëer je zelf

Careerwise_Piekergedachten_Verwachtingen_by_HikingArtist

Je handelt naar het beeld dat je zelf creëert, de patronen die in je hoofd zitten. Het zijn de richtlijnen die ons leven bepalen. Je zelfgemaakte waarheden. De dingen die je als vanzelfsprekend beschouwt. Je eigen realiteit. Je verwachtingen zijn dus gebaseerd op hoe jij de wereld ziet. Ze zijn gebouwd op je interne waardesysteem (wat jij denkt dat goed of passend is) of op wat je in het verleden hebt meegemaakt (externe invloeden en levenservaringen). Dit geldt voor iedereen. Logisch toch? Waarom vergeet je dit dan toch zo gemakkelijk?!

De echte waarheid ligt in het midden

Dus de volgende keer dat dingen niet gaan zoals je hoopte of bedoelde, herinner jezelf er dan aan dat de echte waarheid ergens ligt tussen wat jij verwacht, wat zij verwachten en wat er echt gebeurt. En hoewel dit soms moeilijk is om te accepteren, kan het je een hoop hoofdpijn, slapeloze nachten en gevoelens van onbegrip besparen. Het zal de gebeurtenissen wellicht niet veranderen, maar hopelijk wel de manier waarop je er tegenaan kijkt of hoe effectief je erop reageert.

Tags: Ken jezelf
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Verwachtingen managen: doe de reality check'?