Val niet in herhaling – waarom nieuw gedrag aanleren loont

gedrag

Zo zit ik nu eenmaal in mekaarZe nemen me maar zoals ik ben. Herken je deze uitspraken? Naar mijn mening is het niets meer dan een smoes. Als je jezelf weleens betrapt op zulke gedachten, dan ben ik benieuwd of je écht zeker weet dat je zo bent.

Ben je zo of voel je je zo?

Bén je onzeker van aard, of vóel je je zo nu en dan onzeker? Gevoel is exact wat het is: een innerlijke beleving gekoppeld aan een gebeurtenis. Misschien is je onzekerheid een misvatting, aangepraat door ouders of docenten. Ze is gewoon enorm verlegen hoorde je je moeder zeggen tegen de juf. Daarmee werd je gedrag een mechanisme. Ik ben gewoon te verlegen om het woord te voeren blijf je tegen jezelf zeggen als je gevraagd wordt om een praatje te houden.

Wat je gewend bent, dat doe je

En dat is begrijpelijk. In gedrag heeft iedereen zo zijn voorkeursstijl. Je voelt je het best als je je kunt gedragen zoals je gewend bent. Een introvert persoon kan zich prima redden op een podium, maar helemaal comfortabel staat hij of zij daar niet. Een extravert persoon is zelfs achter de coulissen nog duidelijk aanwezig en vindt het moeilijk om gas terug te nemen.

Je kunt je gedrag veranderen

Deze voorkeursstijl stuurt je gedrag onbewust, maar dat wil niet zeggen dat je gedrag niet kunt veranderen. Want gedrag op zichzelf is best bij te sturen. Een voorwaarde daarvoor is dat je jezelf goed kent. En dat je weet hoe jij bent in de omgang met andere mensen. Als je je daar bewust van bent kan je ander gedrag aanleren.

Meer van hetzelfde

Het aanleren van ander gedrag zal eerst onhandig en onwennig voelen. Daar houden wij mensen niet van. Zo snel mogelijk zoeken we onze vaste patronen weer op. Patronen die het effect opleveren dat we al kennen. Meer van hetzelfde dus. Maar ja, je weet wél hoe het moet. Deze valse parallelle gedachten zijn af te leren. Dat is geen gemakkelijke klus want, nogmaals, groei voelt vaak ongemakkelijk.

Meer leren over jezelf vanuit het DISC-model

Wil je meer weten over jouw gedrag en voorkeursstijlen? Lees dan verder over de gedragsstijlen uit het DISC-model.

[row cols_nr="2" class="narrow"][col size="6"]

Overtuigen doe je zo!

Wil je meer overtuigingskracht ontwikkelen? In mijn blogreeks op careerwise.nl deel ik tips en oefeningen uit mijn nieuwste boek. Check het op Bol.com: Overtuigend Luisteren - verdienen door begrijpen. Wil je live je overtuigingskracht verbeteren? Voor Careerwise werk ik als spreker/trainer voor millennials. Lees meer over de trainingen van Careerwise [/col][col size="6"]

[/col][/row]

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Val niet in herhaling – waarom nieuw gedrag aanleren loont'?