Waarom stoppen met zoeken goed voor je is

Zoektocht-naar-geluk-Valentin_antonucci

Laatst bekroop me zo’n naar gevoel, over de zoektochten naar geluk. Het was toen ik de zoveelste vacaturetekst in mijn handen geduwd kreeg, door zo’n sprankelende ambitieuze dame van eind twintig. Net zoals andere young professionals is ook zij op zoek naar meer geluk. Ze had me gevonden via onze site, waar inderdaad een flinke belofte op staat: ‘Leren GELUKKIGER te worden‘.

De eeuwige zoektocht naar meer geluk

Deze dame had er al een flinke zoektocht op zitten. Tijdens ons gesprek komen er naast vacature mogelijkheden, ook een aantal talentenscans, moodboards, en vragenlijsten op tafel die ze op internet over zichzelf heeft ingevuld. Toch komt ze er niet helemaal uit. “Ik wil zo graag gelukkiger worden, maar ik vind gewoon niet de manier waarop”, komt er op teleurgestelde toon uit haar mond.

Zoeken als collectieve gewoonte

Een zoektocht naar meer, groter, beter, anders. Bekend fenomeen. Ga op zoek naar je passie en je hoort erbij. Nooit aan coaching gedaan? Sorry, dat begrijpen we niet. Wat betreft persoonlijke ontwikkeling zijn we het de laatste tijd met z’n allen eens: niet het doel, maar de kronkelige zoektocht ernaartoe is wat ertoe doet. Is het zoeken zelf een collectieve gewoonte aan het worden?

Je blinde vlek

‘Wil je je eigenheid betrappen, dan kun je dat beter terloops doen’, zegt filosoof Coen Simon in zijn betoog over waarom we onszelf zoeken maar niet vinden. Lijstjes maken van je talenten en wat beter bij je past, kan je namelijk tot in den treure doen. Elke keer dat je iets nieuws over jezelf te weten komt, word je bewust van wat er allemaal nog meer te ontdekken valt. Wordt jouw blinde vlek niet juist groter door zo’n zoektocht, in plaats van kleiner?

Vinden door af en toe te stoppen met zoeken

Of zoeken leidt tot het vinden van geluk, is de vraag. Maar één ding is zeker. Het zoeken op zich is best een lekkere gewoonte. Want zo lang we zo fijn aan het zoeken zijn, hoeven we ook niet te kiezen en blijven de mogelijkheden om geluk te vinden oneindig. Kan je jezelf laven aan reflecties, nieuwe inzichten en je diepste verlangens. En zo lang kiezen niet aan de orde is, loop je ook geen risico’s om ongelukkiger te worden!’

[quote text_size=”small” author=”Marianne Williamson” link=”http://en.wikiquote.org/wiki/Marianne_Williamson”]

Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure.

[/quote]

Af en toe stoppen met zoeken en leven met wat je allemaal al in huis hebt, is misschien ook wel eens goed. En wie weet, vind je het geluk dan ook nog eens sneller.

 

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Tags: De juiste keuze maken, Drijfveren, Keuzestress, Loopbaan, Oriënteren, Werk zoeken
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waarom stoppen met zoeken goed voor je is'?