Wat als je veel dingen belangrijk vindt? Zo krijg je focus

belangrijk

Als je maar goed genoeg weet wat je belangrijk vindt in het leven, dan vind je vanzelf wel een fijne baan. Dit hoor ik mensen vaak zeggen en voor een deel ben ik het daar zeker mee eens. Het begint met het kennen van je waardes en je er bewust van zijn. Maar als je aan mij vraagt wat ik allemaal belangrijk vind dan kom ik uit op een hele waslijst.

Als je heel veel belangrijk vindt

Op mijn lijst staan bijvoorbeeld: gezin, familie, relatie, creativiteit, natuur, oprechtheid, financiële onafhankelijkheid, gezondheid … en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar echt, ik kan denk ik wel veertig dingen kan bedenken die ik belangrijk vind. En ik vind ze ook écht belangrijk, daar is geen woord van gelogen.

Stop je energie in zes belangrijke zaken

Tja, en wat weet ik daar dan mee? Nog niets! Ik vind namelijk zóveel belangrijk dat ik door de bomen het bos niet meer zie en dus alleen maar onrustiger word en ga fladderden. De focus is nog ver te zoeken bij zo’n lange lijst.

Daarom mijn gouden tip: kies maximaal zes dingen die jij het komende jaar ook echt belangrijk wíl en kán maken. Waar wil je energie in stoppen? Wat gaat energie opleveren? Waar heb je meteen concrete ideeën bij om ze ook daadwerkelijk belangrijk te maken?

Maak concrete afspraken met jezelf

Kies er dus maximaal zes. Vervolgens is er nog één stap die je moet zetten: concretiseer deze zes punten zo goed mogelijk.

Zeg dus niet: ik ga mijn relatie belangrijker maken de komende tijd, dus ik ben gewoon wat vaker thuis.

Denk je dat dat werkt? Nee, ik denk ’t niet! Maak het concreet door afspraken met jezelf te maken over hoe en wanneer je aandacht schenkt aan het thema dat je gekozen hebt.

Creativiteit

Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor de waarde creativiteit. Dat is nogal een containerbegrip; creativiteit betekent voor iedereen iets anders. Voor mij betekent het:

  • dat ik in mijn trainingen en coachgesprekken de vrijheid heb om oefeningen anders in te kleden dan op voorhand bedacht of van een draaiboek kan afwijken.
  • dat ik mijn eigen voorbeelden kan inbrengen waardoor het voorbeeld gaat leven voor de ander.
  • dat geen dag in hetzelfde stramien is qua werkplek, inhoud en mensen.
  • dat ik de oefeningen zelf kan bedenken en kan ontwikkelen.
  • dat ik zelf een Powerpoint kan maken met veel beeld en zo min mogelijk tekst.

Richting

Zulke lijstjes geven mij richting. Als ik bovenstaande zaken in mijn werk kan blijven vinden, weet ik dat het me energie geeft en ik met plezier blijf werken. Voor mij werkt dat!

Ik hoop voor jou ook. Succes ermee!

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Ken jezelf, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat als je veel dingen belangrijk vindt? Zo krijg je focus'?