fbpx

Wat er is: een boek over reizen in een busje en in je hoofd

Wat er is boek van hedwig wiebes

Trrrrrinngg!!! Als ik de deur open, staan daar onze buren: Hi, ons huis staat te koop. We gaan reizen. Zo’n zelfde busje als die van jullie. Tips? Drie jaar later zijn Hedwig Wiebes en Jeroen Bosman ‘van life’-experts, hebben ze half Europa doorgereisd en de krochten van hun ziel verkend in een bruin busje. Hedwig schreef er een boek over: Wat er is.

Living the dream

Mooie bergpassen, fijne baaitjes, plassen in de bosjes en onhandige seks op een smal klapbed. Dat klinkt toch super romantisch en avontuurlijk? Maar met jezelf, elkaar en twee hondjes op 7m2 wonen is lang niet zo idyllisch als het lijkt. Al helemaal niet als je onderweg ook je brood moet verdienen als freelance journalist. En oh ja, je zit er ook nog is behoorlijk doorheen na flink wat jaren in de Amsterdamse race. Net als je vriend eigenlijk.

Het zit allemaal in jezelf. Alleen, hoe kom je daarbij? Hoe leer je jezelf écht kennen?

Wat er is, zijn niet alleen maar mogelijkheden

Maar alle ontberingen waren niet voor niets. Want daardoor heeft het boek alle ingrediënten voor een paar heerlijke leesuren op de bank. Wat mij het meest fascineert is hoe goed Hedwig haar innerlijke reis beschrijft.

Dat ze er meer en meer achterkomt hoe ze, zelfs met de veranderende omgeving, nog steeds flink vast zit in haar eigen hoofd. Dat ze zichzelf beperkingen op blijft leggen terwijl de wereld aan haar wielen ligt. Dat vrij zijn helemaal niet zo makkelijk is, want: waarom kan ik niet gewoon blij zijn met dit moment, waarom altijd maar weer later?

Wat er is van Hedwig Wiebes
@hedwigwiebes

Amsterdams uitzicht en irritante kastjes

Hedwig’s overpeinzingen zijn zo herkenbaar. Misschien wel voor elke millennial, maar zeker voor mij. Het gekke is, Hedwig en ik hebben slechts een paar maanden naast elkaar gewoond en een enkele keer hebben we iets meer gezegd dan hoi en doei. Hoewel, als ik haar boek lees, lijkt het alsof we de afgelopen drie jaar vrijwel dezelfde reis hebben gemaakt. Ik in mijn huis met het uitzicht dat zij zo goed kent en zij in een busje als de onze met bijna dezelfde kastjes en hefdak. 

Ik denk juist dat het niet de bedoeling moet zijn dat het makkelijk gaat. Dat we moeten zweten en bloeden, dat het niet perfect is en dat het dat nooit zal worden.

Wat er is mag ook best lelijk zijn

Ik begrijp haar zoektocht naar een kleiner leven. Proberen los te komen van de door mijzelf, en de maatschappij, opgelegde beperkingen en normen. We kunnen alle kanten op met ons leven maar misschien maakt dat het juíst zo lastig om tevreden te zijn met wat er is.

Terwijl Instagram laat zien hoe een perfect leven eruit ziet, komt Hedwig tot een mooi inzicht: Wanneer krijgen mensen door dat het leven niet bedoeld is als een uitgestippelde rechte lijn? […] Er moet afzien zijn […] zodat de littekens ons herinneren aan de strijd die we er voor over hadden.

Tijd voor een goed gesprek

Wat een heerlijk, ontroerend en confronterend boek. Een absolute aanrader, ook als reminder dat het de moeite waard is om eens een diepgaander gesprek te voeren met je buren. Waarom wachten tot ze er een boek over schrijven?

Tags: , , , , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat er is: een boek over reizen in een busje en in je hoofd'?