Wat imperfectie jou oplevert

262438_by_Pixabay_on_Pexels

Perfectionistisch… wie is het tegenwoordig niet? Je wilt scoren op je werk, een goed eindejaarsgesprek en als het kan promotie. Maar je wilt ook sportief zijn, sociaal, gezond eten, fijn wonen, iets voor anderen betekenen… Het zijn mooie doelen waar je zeker voor moet gaan. Maar tegelijkertijd kan je niet alles perfect doen. Ook jij laat weleens een steekje vallen. Of je hebt een mankementje. Net als iedereen. Dat kan voor veel stress zorgen. Het liefst wil je het aan niemand laten merken en ploeter je door. Maar waarom?

Perfectionisme: moedig, maar niet verstandig.

Perfectionisme klinkt op het eerste gezicht aantrekkelijk: iemand doet erg zijn best, is gemotiveerd om het beste eruit te halen, wil fouten verbeteren, etc. Maar het kan ook misgaan.

Perfectionisme is als het er op aan komt eerder een negatieve eigenschap dan een positieve. Millennials lijden onder de hoge verwachtingen die zij zichzelf stellen, blijkt uit onderzoek. Misschien doordat je jezelf nog wilt bewijzen of omdat er altijd wel iemand lijkt te zijn met meer ervaring? Als perfectionist kan je:

  • in de ban raken van je taak
  • depressief worden doordat je gewoon niet alles perfect kunt doen
  • zelfvertrouwen steeds minder worden, omdat je de perfectie nooit haalt
  • steeds meer last krijgen van stress. Als dit te lang duurt kan dit uitmonden in een depressie of burn-out
  • ongelukkig worden

Wat is imperfectie?

De definitie van imperfectie is: gebrekkig, niet volmaakt, onvolkomen. Niet echt woorden waar je jezelf mee wilt identificeren. Begrijpelijk, en toch komt juist daar de stress vandaan. Ergens weet je dat je niet volmaakt bent, maar toch doe je telkens weer alsof. Net als heel veel andere young professionals.

Wat levert imperfectie je op?

Het is tijd om de imperfectie te omarmen. Want is het erg om eerlijk te zijn tegenover jezelf en anderen? Dat je niet volmaakt bent en dus ook weleens een fout maakt, moe bent, te laat, of gewoon geen zin hebt? Dat levert je gegarandeerd meer op, zoals:

  • rust, dus minder stress
  • ruimte
  • tevredenheid met jezelf
  • realistische verwachtingen, en dus haalbare doelstellingen
  • meer zelfvertrouwen en eigenwaarde
  • eerlijkheid naar jezelf en anderen

Geef imperfectie vorm in je leven

Ik zal eerlijk zijn: ik teken ervoor. Vooral voor die rust. En ja, ook ik doe nog steeds zo goed mogelijk mijn best. Toch probeer ik ook vorm te geven aan imperfectie:

  • Door realistisch te zijn. Hoe groot is de kans dat ik die nieuwe taak meteen foutloos uitvoer? Hoe groot is de kans dat ik een makkelijke taak, elke dag foutloos uitvoer?
  • Ik creëer zelf af en toe ruimte. Ruimte om even niets te doen, ruimte in je agenda om over een vraagstuk na te denken, of even te verbinden met mezelf. Die afspraak met mezelf moet ik echt in mijn agenda zetten, anders loopt hij vol. Dan kan ik eerlijk zeggen: sorry, dan heb ik al een afspraak. In plaats dat ik mezelf maar weer aan de kant schuif.
  • Sta jezelf toe om dingen te leren. Bij dingen leren, hoort het maken van fouten. Heel logisch, maar het is een grote stap in mijn denken om dat te accepteren.
  • Ik evalueer elke week even voor ik het weekend in ga of voor ik aan een nieuwe week begin. Wat gaat er goed de laatste tijd? Waar kan ik verbeteren? Wat wil ik eigenlijk?
  • Probeer eerlijk te zijn naar jezelf en anderen. Als je ergens moeite mee hebt: vraag hulp, of volg een cursus… Of draag die moeilijke taak over. So what?
  • Leef nu. Ik leef veel te vaak met het idee: als ik dat diploma heb behaald, als ik zoveel jaar ervaring heb in dit werk, als ik leidinggevende ben, als ik de wereld gezien heb… Stop. Ik leef nu. Ik ben nu wie ik ben. Het is goed zo.
  • Ik probeer te accepteren dat dingen niet altijd beter of sneller kunnen. Soms kost iets gewoon tijd. Of is het al goed zoals het is.

Geef de rust door

Zit je collega in de stress omdat hij erachter komt de verkeerde mailing te hebben verstuurd? Vervelend natuurlijk. Moet opgelost worden; ook waar. Maar haal eerst een kop koffie voor de beste man of vrouw. Reageer met acceptatie. Joh, ontzettend vervelend. Maar maak je geen zorgen, we gaan dit oplossen. Het is echt niet zo dat die collega, vanwege jouw begripvolle reactie, opeens veel vaker een verkeerde mailing gaat versturen.

Dag van de imperfectie

Careerwise is supporter van imperfectie. Samen met andere enthousiastelingen organiseert Careerwise elk najaar de Dag van de Imperfectie. Tijd om je daar perfect op voor te bereiden door een beetje minder perfect te zijn!

 

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Ken jezelf, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit, Persoonlijke ontwikkeling, Starters
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat imperfectie jou oplevert'?