Wat maakt mij uniek en onderscheidend? Zo ontdek je het

wat maakt mij uniek en onderscheidend

Uniek zijn. Wat is dat eigenlijk? Iedereen is uniek, maar veel mensen weten eigenlijk niet wat hen uniek en onderscheidend maakt. Of ze durven dit niet aan de buitenwereld te laten zien. Of ze verliezen ergens hun uniek zijn omdat ze bang zijn anders niet aan verwachtingen te voldoen. Uniek, en dus jezelf, zijn moet je durven! Hoe doe je dat eigenlijk, jezelf zijn en laten zien? Ontdek het door deze drie vragen te beantwoorden:

Waar krijg je energie van en wat vind je leuk om te doen?

Dit zijn vaak de dingen die je weinig moeite kosten en die je in de flow brengen. Je doet ze met veel gemak en plezier en je vergeet de tijd en alles om je heen. Als je erover praat straal je en het enthousiasme spat er vanaf.

Vind je het lastig om te bedenken welke dingen dit voor jou zijn? Denk dan terug aan vroeger. Wat deed je toen graag? Of denk aan je werk: wanneer ga je met een voldaan gevoel naar huis? Je kunt ook denken aan je hobby’s en favoriete sport. Denk zo breed mogelijk – alles is goed.

Wat zijn jouw kwaliteiten en talenten?

Dit ligt in het verlengde van de eerste vraag, maar nu is de vraag om te onderzoeken waar je goed in bent. Dit zijn dingen die voor jou soms heel vanzelfsprekend zijn maar voor anderen niet. Wees dus niet te bescheiden! Ben je bijvoorbeeld een geweldig organisatietalent? Of ben je goed in het maken van complexe excel-overzichten? Liggen jouw kwaliteiten op het communicatieve vlak en weet je door het stellen van de juiste vragen goede gesprekken te voeren? Noteer alles wat er in je opkomt. Schrappen kan altijd nog.

Kost het je moeite om je talenten en kwaliteiten te benoemen? Denk dan aan het volgende: waar vragen collega’s jou altijd voor? Voor welke kwaliteiten krijg je vaak complimenten van anderen? Vraag het anders gewoon aan je partner, collega’s, vrienden, of familie. Zij kunnen vast een aantal mooie talenten en kwaliteiten benoemen.

Wat vind jij echt belangrijk in je werk (en in het leven)?

Dit klinkt als een grote en lastige stap, maar je ontdekt het als je tijd neemt om hier over na te denken. Iedereen heeft drijfveren die motiveren om dingen te doen. Wat is voor jou belangrijk? Is dat plezier, uitdaging, liefde en geborgenheid? Zekerheid, vrijheid, onafhankelijkheid, creativiteit? Kennis en ervaring, ontplooiing, leren en ontwikkelen, invloed en macht, duurzaamheid of misschien gezondheid? Bedenk welke elementen voor jou als een rode draad door je leven lopen.

Om je even op weg te helpen vertel ik je over mijn eigen rode draad. Ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe informatie en kennis die ik voor mijn werk kan gebruiken. Ik volg opleidingen en trainingen die ik interessant vind, houd vakliteratuur bij en ga naar bijeenkomsten. Daar ontmoet ik vakgenoten of collega’s waarmee ik graag praat over wat er in ons vak allemaal gebeurt. Nieuwe ideeën opdoen en elkaar inspireren geeft me een goed gevoel. Net als het aan anderen doorgeven van mijn kennis en ervaring. Maar nu is de vraag: wat is voor joú belangrijk?

Ok, wat kan ik er mee?

Je hebt nu een beeld van wat jou uniek en onderscheidend maakt. Maar wat kan je ermee?

  • het helpt je bij het maken van keuzes zowel in werk als privé. Als je weet wat bij jou past en wat jou bijzonder maakt, kun je beter richting bepalen. En dat kun je goed gebruiken in je werk of voor een volgende stap in jouw loopbaan.
  • het geeft focus. Je weet wat wel en niet bij je past waardoor je makkelijker nee zegt tegen de dingen die niet bij je passen.
  • het zorgt voor herkenbaarheid voor jezelf maar ook bij anderen. Als collega’s bijvoorbeeld weten dat jij goed bent in presentaties geven, zullen ze eerder aan  jou denken wanneer ze iemand voor een presentatie zoeken. Dit leidt er toe dat je meer werk naar je toe trekt doordat mensen weten waar jij goed en uniek in bent.

Veel succes bij het ontdekken wat jou uniek en onderscheidend maakt en durf dit te laten zien aan anderen!

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Ken jezelf, Loopbaan, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat maakt mij uniek en onderscheidend? Zo ontdek je het'?