Zeg nooit niet: voed jezelf met positieve gedachten en vind een baan

gedachten

Tijdens mijn gesprekken afgelopen week bleek maar weer eens hoe belangrijk de juiste mindset is voor het bereiken van je doelen in het zoekproces naar (ander) werk. Stel je maar eens voor wat het met je doet als je herhaaldelijk zegt: ik weet niet wat ik wil! Wat gebeurt er eigenlijk als jij dat zegt?

Zet je gedachten in om je doelen te bereiken

Dit soort gedachten voeden jouw overtuigingen. We denken dat we nu eenmaal zo zijn en weinig invloed hebben op onze overtuigingen, maar niets is minder waar! Je kunt de kracht van je gedachten inzetten om je doelen te bereiken.

De kracht van gedachten

Hoe werkt die kracht van je gedachten dan? Simpel gezegd: wat je denkt wordt waar. Ons brein werkt zo dat het op zoek gaat naar bewijzen van de overtuigingen die we hebben. Want je gaat jezelf toch geen ongelijk geven! Zodra je iets denkt, het ook nog uitspreekt of zelfs zo vaak zegt dat je het gaat geloven, zal je brein alles in werk stellen om in de realiteit de bewijzen te verzamelen.

Je ziet wat je denkt te zien

Je kent vast de uitspraak wat je aandacht geeft groeit en zo werkt het ook écht. Alles waar je met je gedachten en woorden je aandacht op focust zal groter worden. Als je bijvoorbeeld de overtuiging hebt dat vrouwen niet kunnen autorijden zul jij op de snelweg steeds maar vrouwen zien die brokken maken, terwijl ik als ik die overtuiging niet heb dit niet zal opmerken. Of denk maar aan het bekende voorbeeld denk niet aan een roze olifant, waarna je nergens anders meer aan kunt denken.

Voed jezelf met gelukkige gedachten

Door mijn werk als coach ben ik de afgelopen jaren steeds beter gaan zien en begrijpen hoe onze gedachten, overtuigingen en zelfs uitspraken onze focus en aandacht beïnvloeden. Want net zo goed als ons brein er supergoed in is om na de eerste doemdenk-gedachte de volgende negatieve gedachte te bedenken, en de volgende en de volgende, kun je deze enorme creativiteit in het formuleren van gedachten ook in je voordeel gebruiken! Door je steeds bewuster te worden van wát je zegt en denkt en ervoor te kiezen jezelf te voeden met andere gedachten kun je echt een levensgroot verschil maken voor jezelf en je geluk.

Denk wel aan een roze olifant

Het is daarbij belangrijk dat je begrijpt hóe je je woorden gebruikt. Want zoals je net bij het voorbeeld van de roze olifant zag, is het woord niet er al meteen een die je niet helpt. Want ondanks dat we zeggen denk niet aan een roze olifant denk je er juist aan. Zo helpt het dus ook niet om te zeggen ik wil me niet meer gestresst voelen, omdat je ook daarmee de focus op de stress legt. Wat wel helpt is om bijvoorbeeld te zeggen: ik wil me rustig voelen over mijn zoekproces naar nieuw werk. Hetzelfde gebeurt bij het woord proberen. Het betekent niks. Het is niets. Of je doet het wél, of je doet het niet. Er zit niks tussenin.

Zet je gedachten positief in: train je brein

Ik sta elke keer weer versteld van het effect die de kracht van gedachten en woorden voor mijn klanten hadden de afgelopen jaren. En het mooie is: jij kunt dit ook leren! Het is puur het trainen van je brein. Eerst zal het niet natuurlijk zijn en zul je je nog verspreken, maar met hulp van een strenge luisteraar en coach word het al snel je tweede natuur. Je kan het!

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Loopbaan, Oriënteren, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zeg nooit niet: voed jezelf met positieve gedachten en vind een baan'?