Als je tijdens je sollicitatiegesprek ‘de gekke vraag’ krijgt

de gekke vraag - sollicitatieserie - by Hamann La - man-in-white-and-gray-shirt-wearing-sunglasses-against-1192609

Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. Hoe geef je antwoord op de gekke vraag?


De gekke vraag: iedere recruiter heeft er wel één. Bij ons als Careerwise is het bijvoorbeeld: Wat is jouw rode knop? Oftewel: waar kan jij echt niet tegen? Het was voor ons allemaal even zoeken toen we deze vraag kregen, en nu we hem zelf stellen aan een mogelijk nieuwe collega zien we het openbreken. Want zo’n gekke vraag roept wat op: voornamelijk een pure reactie. En dat is goud waard, het laat zo goed zien hoe iemand echt is. Mijn antwoord was trouwens: Als mensen me negeren. Dan word ik helemaal gek.

Alternatieve vragen

  • Wat heeft jou pas geraakt in het nieuws?
  • Hoeveel ballen zitten er in de ballenbak bij IKEA?
  • Wat is je favoriete traditie?

Goed antwoord

Bij de gekke vraag wil de recruiter vooral een pure reactie uitlokken. Op deze vraag kun jij je namelijk niet voorbereiden. Je kunt geen mooi verhaaltje ophangen over competenties, vaardigheden of leerdoelen. Het is gewoon jij – hoe je bent. Als ik zelf een sollicitatiegesprek leid, is de gekke vraag altijd mijn favoriete vraag. Niet om de sollicitant te pesten, maar omdat het gesprek opeens een heel andere wending krijgt. Eerst is het toch allemaal een beetje formeel, en door de verbazing van de sollicitant valt dat weg. Het klinkt hier misschien wat overdreven, maar voor sollicitanten komt de gekke vraag vaak echt uit de lucht vallen. Alsof ze opeens echt even lost zijn. Want hoezo wil die recruiter nu opeens weten wat mijn lievelingsgerecht is? Steekt daar iets achter? En hoezo hoeveel ballen? Elke IKEA heeft toch een andere ballenbak? Help, ik weet toch geen afmetingen! In welk gesprek ben ik nu weer beland?

Lekker spontaan

Het leuke aan deze vraag is dus dat het niet om het antwoord gaat. Het gaat vooral om de manier waarop je op de vraag reageert. Wees lekker spontaan en eerlijk. Schiet gerust in de lach. En je hoeft niet gelijk te antwoorden, dit is nu eenmaal een vraag die je niet aan ziet komen. Je kunt de volgende dingen zeggen om jezelf wat meer bedenktijd te geven:

  • Dat is een originele vraag!
  • Even denken hoor…
  • Hoe bedoelt u dat precies?
  • Door de vraag te herhalen

Slecht antwoord

Ondanks dat het bij deze vraag niet om het antwoord gaat, kan je de vraag toch minder goed beantwoorden. Bijvoorbeeld door helemaal geen antwoord te geven. Wat dom! Denk je misschien. Maar toch gebeurt dat nog weleens. Dan is iemand zo uit het lood geslagen dat ze geen antwoord kunnen verzinnen. Vaak zijn dit juist sollicitanten die zich heel goed hebben voorbereid of sollicitanten die erg onzeker zijn en bang zijn om iets verkeerds te zeggen. Waardoor ze bij deze vraag helemaal niet weten hoe ze moeten reageren. Dat is altijd jammer. Het laat eigenlijk zien dat je niet goed met onverwachte zaken om kan gaan. De vraag test nu eenmaal ook: hoe flexibel ben je? Hoe snel pas jij je aan?

Voorbeeld antwoord

Voorbeeldvraag: Wat is jouw favoriete traditie?

O, euhm, traditie? Euhm… In het bedrijfsleven… Ik, tsja, 

Recruiter: Het mag elke soort traditie of traditioneel feest zijn, je hoeft je niet te beperken tot het bedrijfsleven.

Ah oké. Dan denk ik dat ik voor … Nieuwjaarsdag ga? Of is dat nu een heel raar antwoord?

Recruiter: Nee dat is prima, vertel er eens iets over?

Oke, dat vind ik gewoon een heerlijke dag. Ik heb een hekel aan Oudjaarsdag: allemaal dingen die je toch nog in het oude jaar af wilt maken, verplicht opzitten tot het twaalf uur is. Het doet altijd een beetje pijn of zo, in ieder jaar is er altijd weer zoveel gebeurt. Het lijkt wel of dat dan allemaal op mijn schouders rust. Op de één of andere manier heb ik daar elk jaar last van. Maar Nieuwjaarsdag is echt een bevrijding! Echt lekker een nieuw jaar. Een schone lei. Alle opties weer open. Dan voel ik me zo energiek!

Tags: Ambitie en succes, Ken jezelf, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Als je tijdens je sollicitatiegesprek ‘de gekke vraag’ krijgt'?