De juiste mindset voor je een beslissing neemt

De juiste mindset voor je een beslissing neemt - pexels-cup-of-couple-7657599

Jij wilt weten wat je echt wilt. Maar als je aan keuzes maken denkt, schiet je direct in de keuzestress. Met als gevolg dat je blijft hangen waar je nu bent, terwijl je juist zo graag verder wilt. Zet daarom die stap en maak jouw keuze! Het is het waard om ervoor te gaan. Een keuze maken zonder keuzestress? Creëer de juiste mindset voor je een beslissing neemt met deze vijf stappen:

Vijf fases voordat je de juiste beslissing neemt

1. Concentreer je op de gedachte dat je er bij elke beslissing beter van wordt

Welke keuze je ook maakt en wat de gevolgen ook zijn, jij wordt er beter van. Gooi alle gedachten weg dat je dingen kan verliezen en denk alleen maar aan wat je ermee kunt winnen. Wat je ook kiest, je zult er altijd door groeien.

2. Leer over de andere opties die er zijn

Praat met mensen die ervaring hebben met jouw keuzeoptie(s). Hoe ervaren zij het? Omring je met mensen die jouw groei stimuleren en je aanmoedigen. Aarzel niet om over je plannen te praten. Stop die angst voor afwijzing en mislukking weg. Hoe meer je weet over je keuzeopties, hoe beter jij je keuze kunt maken. Maar: baseer je keuze niet op een ander. Haal informatie op, maar kies zelf. Het is jouw keuze, het gaat jou verder brengen.

3. Stel je prioriteiten vast

Denk goed na en ontdek wat je uit het leven wilt halen. Niet wat anderen van je verwachten, maar wat jij wilt. Heb je geen idee wat er bij je past en wat je wilt? Bekijk dan vooral even de gratis één-op-één doorbreeksessie, waarin je ontdekt wat jouw grootste droom is als het aankomt op werk.

4. Vertrouw op je gevoel

Je lichaam en gevoel geven precies aan welke weg je moet nemen. Het geeft jou de tips die je nodig hebt. Een beslissing nemen is niet enkel een mentaal proces, maar juist ook intuïtief. Sta stil. Voel. Beslis.

5. Wees enthousiast

Begin jezelf te zien als een levenslange student aan een grote universiteit. Elke ervaring die je opdoet is een goede les die je te leren hebt. Wat er ook gebeurt als gevolg van een beslissing die je genomen hebt, je kunt het aan. Blijf dus enthousiast en opgewekt!

De drie juiste mindset fases nadat je een beslissing genomen hebt

Op het moment dat je de vijf stappen toegepast en een beslissing genomen hebt, is het nog niet afgelopen. Er zijn namelijk ook een drietal belangrijke stappen die je zal moeten toepassen nadat je de beslissing genomen hebt. Zo blijf je bij je beslissing en blijf je erop vertrouwen dat het goed komt.

1. Gooi je plaatje overboord

De verwachtingen die je geschept hebt over wat er allemaal gaat gebeuren, mag je in de prullenbak gooien. Het heeft geholpen om een beslissing te nemen, maar het is nu niet meer relevant. Als jij je eraan vasthoudt geeft het je enkel teleurstelling. Als je alleen nog maar oog hebt voor wat het had kunnen zijn, mis je de kans om te genieten van wat er wel is.

2. Neem de totale verantwoordelijkheid

We hebben de neiging anderen de schuld te geven als iets niet gaat, zoals wij dat willen. Uiteindelijk is het jouw leven en heb je zelf besloten om iets wel of niet te doen. Als je de verantwoordelijkheid voor een beslissing neemt, wordt je minder snel kwaad op de wereld en houd je de controle bij jezelf. Je voelt je daardoor geen slachtoffer van je beslissing, maar je houdt de touwtjes in handen waardoor je bij kunt sturen.

3. Stuur bij

Als je eenmaal gekozen hebt, hoef jij je daar niet krampachtig aan vast te houden. Als je het toch niet naar je zin hebt, hoef je niet te blijven zitten. Ja, je hebt geïnvesteerd in het maken van de keuze, maar het is niet zonde om ermee op te houden. Waarom er nog meer insteken als het geen voldoening geeft? En als je het niet weet en je vooral verwarring voelt, is dat ook een waarschuwing dat je ergens van de koers afwijkt. Zoek op dat moment weer opnieuw het juiste pad op.

Bonusoefening

En last but not least… Als je op het punt staat om een keuze te maken, hierbij een extra oefening die jou hierbij gaat helpen. Schrijf alle positieve dingen op die er kunnen gebeuren. Bij alle mogelijke beslissingen die je kunt nemen, noteer je wat het je kan opleveren. Deze oefening maakt het makkelijker om te overzien dat welke keuze je ook maakt, je er altijd dingen uit haalt. Herinner jezelf dat je heus niet slaagt in alles wat je in dit leven probeert. Maar… hoe meer je probeert, hoe meer kans je hebt dat het je wél lukt.

Elke beslissing die je neemt, biedt simpelweg een andere ervaring. Vlieg elke keuze en kans dus openminded aan. Heel veel succes met het maken van de juiste keuze in je werk!

Tags: , , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De juiste mindset voor je een beslissing neemt'?