Doe dit na je sollicitatiegesprek – en maak meer kans

Na sollicitatiegesprek - sollicitatieserie - by Breakingpic - person-woman-smartphone-calling-3063

Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. In deze blog lees je wat je het beste kunt doen na je sollicitatiegesprek.


Je zit weer in de bus of stapt weer in de auto. Het gesprek is geweest. Je hoofd tolt er nog van. Dit ging goed en dat ging wat lastiger. Wat zou die recruiter nu denken? Thuis vertel je hoe het ging en dat was het dan. Wachten. Tot je wat hoort. Of toch niet?

1. Je eigen gedachten

Na je sollicitatiegesprek heb je veel stof om over na te denken. Vaak heb je óf een heel goed gevoel óf een heel slecht gevoel over het gesprek. Maar hecht daar niet teveel waarde aan. Je bent tijdens zo’n gesprek zo intensief bezig, dat je niet alles goed kan onthouden. Daarnaast weet je gewoon niet waar de recruiter precies naar op zoek is, je weet je concurrentie niet én je weet niet hoe je bent overgekomen. Wacht dus bij een goed gevoel gewoon af, en dans nog niet in de gloria. Bij een slecht gevoel is het helemaal belangrijk dat je probeert om geen waarde te hechten aan dat gevoel. Grote kans dat jij alleen zo’n slecht gevoel hebt omdat er een spanning van je afvalt en het nu in handen van de recruiter ligt. En die recruiter vond het misschien juist wel een goed gesprek – dat weet je gewoon niet.

Wat je wel kunt doen is even nadenken wat je makkelijk af ging en wat niet. Zo weet je wat je een volgende keer, als die keer nog komt, beter voor moet bereiden.

2. Een bedankmailtje

Wat je wel kunt doen, is een bedankmailtje sturen. Het liefst dezelfde dag nog. Een gevaar is wel dat je die bedankmail te lang maakt. Zeker als je een slecht gevoel bij het gesprek hebt, is dat gevaar groot. Ga niet in de bedankmail nog allemaal dingen zeggen die je vergeten was tijdens het gesprek of dingen herhalen. Bedank gewoon voor het gesprek, benoem iets wat je waardeerde in de recruiter of aan het gesprek en dat is het. Zo zorg je wel voor een extra herinnering bij de recruiter, maar verpest je de boel niet.

3. Wanneer bellen?

En dan zit er toch niets anders op: je moet afwachten. Het handigste is als je aan het einde van het sollicitatiegesprek hebt afgesproken wanneer je iets hoort. Of dit nu een ja of een nee is, want dan weet je waar je aan toe bent. Hoor je die afgesproken dag niets? Dan kun je de dag erna rustig bellen om te vragen of er al iets bekend is rondom het sollicitatieproces. Heb je niets afgesproken? Bel dan na ongeveer 1,5 week. Een week is net te snel, maar met twee weken kan je weleens te laat zijn. Als je belt, zorg dan dat je beleefd bent.

4. Je bent aangenomen!

Fantastisch! De recruiter heeft zojuist gebeld dat je aangenomen bent. Nadat je een vreugdedansje door de kamer gemaakt hebt, kan je de recruiter nog een mailtje sturen. Zeg hem of haar dat je blij bent met deze nieuwe kans en dat je ernaar uit ziet om aan de slag te gaan. Je kunt ook vragen of er iets is wat je kunt doen ter voorbereiding. Bijvoorbeeld ter voorbereiding op een volgend gesprek waarin details verder afgesproken worden zoals werkafspraken. Ga je gelijk aan de slag? Vraag dan of er iets is wat je kunt doen om je daar op voor te bereiden. Dit wordt altijd erg gewaardeerd en laat gelijk je goede intenties zien.

5. Een afwijzing…

Helaas, een volgende keer beter… Blijf beleefd ook al baal je vanbinnen enorm. Vraag naar hoe de recruiter het gesprek vond gaan en of hij of zij verbeterpunten voor je heeft. Welke dingen waren niet helemaal duidelijk? En bovenal: wat is de reden dat je niet aangenomen bent? Durf dit te vragen, want je leert er veel van voor een volgende sollicitatie. Ik ben zelf ruim twee jaar op zoek geweest naar een baan en op een gegeven verlies je bijna de moed. Maar op een dag heb je beet!

Tags: , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Doe dit na je sollicitatiegesprek – en maak meer kans'?