Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. Hoe geef je antwoord op de vraag: Heb jij nog vragen?
Deze vraag wordt áltijd gesteld! Uit beleefdheid en spanning zeg je al snel: nee, ik weet eigenlijk wel genoeg. Grote kans dat je überhaupt niet stil hebt gestaan bij het belang van deze vraag.
Alternatieve vragen
- Wilde jij nog wat vragen?
- Zijn er nog opmerkingen of vragen van jouw kant?
- Is alles duidelijk?
Goed antwoord
Hoe zorg je ervoor dat je een originele en sterke vraag teruggeeft? Je moet natuurlijk wel een vraag stellen die in de situatie en bij de organisatie past. Dat kan best lastig zijn.
Stel open vragen
Gesloten vragen beantwoordt de organisatie met een ja of een nee. Of ze hier verder nog toelichting in geven is niet gegarandeerd. Stel dus een open vraag waarbij de recruiter een langer antwoord kan geven. Zo krijg je meer inzicht in de organisatie én houd je het gesprek goed lopend. Je zou natuurlijk een gesloten vraag kunnen stellen en naar aanleiding van het antwoord nog door kunnen vragen, maar zorg er voor dat een simpele ja of nee niet genoeg is.
Origineel
Gebruik deze mogelijkheid om een originele vraag te stellen die aansluit op het gesprek. Je wilt dat de recruiter jou onthoudt. Stel een vraag over jouw toekomstige functie, zoals: Wat zou de allereerste opdracht zijn, als ik aangenomen word? Of vraag naar de recruiter zelf. Denk aan: Wat spreekt u/jou het meeste aan bij deze organisatie? Weet je even niet wat je moet vragen? Vraag dan naar de verdere procedure van de sollicitatie.
Beste voor het laatst bewaren!
Waar je graag een goeie eerste indruk maakt en het gesprek wilt openen met een opvallend antwoord, kan je het gesprek ook goed afsluiten. Indruk maken doe je door origineel te zijn, een goeie houding aan te nemen, open en ambitieus te praten over jezelf én de juiste zinnen te kiezen. Een goed totaalpakket bestaat dus uit een zelfverzekerde houding en een zelfverzekerde inhoud. Je kunt het beste van te voren vast een vraag bedenken die jij op het laatst kan stellen. Komt er op dat moment spontaan een andere vraag bij je op die ook goed past, dan is het prima. Maar stel dat je net even niets weet op het moment dat er gevraagd wordt of jíj nog vragen hebt, dan heb je vast wat voorbereid.
Slecht antwoord
Niet te zakelijk
Houd de vragen luchtig en makkelijk bespreekbaar. Vragen over sommige zaken in het contract zijn tijdens de kennismaking nog niet van belang. Bewaar dit soort diepgaande vragen voor een tweede gesprek. Het sollicitatiegesprek is er puur voor beiden partijen om eens goed kennis te maken en te kijken of het klikt. Er is altijd nog ruimte en tijd om belangrijke dingen te bespreken.
Ik zou het niet weten
Het is niet vreemd als je even geen vraag weet. Wellicht is alles duidelijk en praat je al een uur over van alles. Echter, verzin toch minsten één vraag. Geen vraag hebben is juist niet de bedoeling. Nee, ik heb geen vraag… Is altijd zo teleurstellend. Het is een kans die je niet pakt en dat kan je die baan kosten.
Voorbeeld
Ik was eigenlijk wel benieuwd hoe u/je het zelf vindt om hier te werken?