Hoelang zie je jezelf bij dit bedrijf werken? – Blijf eerlijk

hoelang bij bedrijf werken - sollicitatieserie - by Andrea Piacquadio - woman-holding-black-smartphone-3755505

Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. In deze blog lees je hoe jij deze vraag voorbereidt: Hoelang zie jij jezelf bij dit bedrijf werken?


Wanneer je solliciteert, is de kans groot dat de recruiter naar jouw toekomstplannen gaat vragen. Hoelang jij bij het desbetreffende bedrijf zou willen werken en waarom dit zo is, is voor de recruiter belangrijke informatie. Wil je na twee jaartjes alweer jobhoppen? Of wil je juist zo lang mogelijk in deze organiseren blijven om door te groeien? Jouw toekomst heeft invloed op jouzelf, de functie en dus op de organisatie waar je werkt.

Alternatieve vragen

  • Ben jij een jobhopper?
  • Ben je van plan lang in deze functie te blijven werken?
  • Hoelang wil je bij deze organisatie werken?

Goed antwoord

Dit is wellicht niet iets waar jij over na hebt gedacht voordat je sollicitatievragen ging researchen, maar wél belangrijk om te weten voor de recruiter jou vragen gaat stellen. Wil je indruk maken? Dan heb ik hier drie do’s op een rijtje gezet.

1. Eerlijk blijven in je antwoord

Het allerbelangrijkste is dat jij eerlijk antwoordt. Aangeven dat je nog jaren in deze functie zou willen blijven hangen terwijl je graag over drie jaar doorgaat naar een andere organisatie is niet netjes. Deze vraag wordt juist gesteld om in te schatten of jij met jouw ambities en blik op de toekomst binnen het bedrijf past. Heeft de organisatie iets aan jou? En wat heb jij aan hen? Geef dus eerlijk aan waar je aan toe bent en leg uit waarom en hoe je dit van plan bent.

2. Enthousiasme

Indruk maken doe je niet alleen met de inhoud van je antwoord. Als jij ambities hebt, komt dit veel gemeender over met een zekere stem en vastberaden houding. Vertel daarom enthousiast over je toekomstplannen en neem de recruiter hierin mee. Dit komt veel beter over dan wanneer jij in elkaar gedoken antwoordt dat je het allemaal nog niet weet. Ook als jou antwoord wellicht niet is waar de recruiter op wacht, is een vastberaden antwoord erg belangrijk. Het laat een goede indruk achter.

3. Snel weer weg – of lang blijven hangen

De recruiter wil weten of het zin heeft om tijd en energie in jou te investeren. Ben je snel weer weg – of wil je lang blijven hangen en doorgroeien? Ga niet naar de mond van de recruiter praten, zeg gewoon wat je plannen zijn anders zit jij straks opgescheept met een baan die niet past bij je eigen plannen. En wie weet pas je juist perfect in het plaatje.

Slecht antwoord

Ik zie wel hoe het loopt

Aangeven dat je niet weet waar het schip strandt, is hetzelfde als geen antwoord geven. Als jij niet weet hoe lang jij ongeveer bij de organisatie in deze functie blijft werken, hoe moet de recruiter de mogelijkheden dan inschatten? Het is niet erg als je niet weet hoe de toekomst precies zal gaan lopen, maar je moet wel een inschatting doen en deze kunnen onderbouwen. Het is dan ook verstandig om hier voor het sollicitatiegesprek goed over na te denken.

Voorbeeld

Het is mijn bedoeling om voor langere tijd in een functie te blijven. Ik wil graag zekerheid en denk er niet aan om over enkele jaren van baan te veranderen. Ik heb even genoeg gereisd en uitgeprobeerd. Ik wil de komende tijd wat vastigheid zodat ik ook echt kan beginnen met sparen en zo. Maar ik wil wel graag doorgroeien in mijn vaardigheden en zou me ook graag op de werkvloer blijven ontwikkelen. Ik sta dan ook zeker open voor een cursus, training of het oefenen met nieuwe dingen. 

Tags: Sollicitatiegesprek, sollicitatievragen, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoelang zie je jezelf bij dit bedrijf werken? – Blijf eerlijk'?