Je volgende stap pas 10% helder? Perfect!

Je plan helder - Zo krijg jij je plan helder! - pexels-olya-kobruseva-5238645

Weten wat je níet wilt is iets anders dan weten wat je wél wilt. Twee verschillende fasen in hetzelfde proces van uitzoeken wat jij nu echt wilt. De volgende stap in jouw carrière is nog niet duidelijk, de afbeelding van jouw legpuzzel is nog niet zichtbaar. De klassieke fout is om die afbeelding zo snel mogelijk in te willen vullen. Er zijn altijd wel een paar puzzelstukjes te vinden waarmee je vervolgens snel een willekeurig, nietszeggend landschap kunt leggen om onzekerheid en onduidelijkheid tegen te gaan. Maar wat heb je daar aan? Draai het liever om: Je volgende stap pas 10% helder? Perfect!

In between jobs

Je bent toe aan iets anders. Je voelt dat je uit je huidige baan gegroeid bent doordat je geen uitdaging, groei, zingeving, invloed, plezier en vervulling meer ervaart. Dat frustreert en maakt moe. Maar het maakt je óók hongerig naar een volgende stap, zonder te weten hoe die er precies uit ziet. Je hebt een goede baan, maar je zit mentaal al in between jobs: het ene hoofdstuk is klaar, het volgende hoofdstuk heeft zich nog niet aangediend.

Een magische plek in de tijd

Het is verleidelijk om snelheid leidend te laten zijn in deze fase: zo snel mogelijk een nieuwe keuze, en door. Maar daar betaal je een hoge prijs voor. Je zoekt een nieuwe mogelijkheid; maar je kijkt alleen op de plekken die je al kent. Dat levert dus meer van hetzelfde op; en daar was je nu juist klaar mee. Weet je die neiging te weerstaan en gun jij jezelf tijd om te onderzoeken wat jouw nieuwe stap gaat zijn, dan beland je op een magische plek in de tijd. Een tijd waarin je wel de sensatie voelt van een globale nieuwe richting en hier en daar puzzelstukjes en informatieflarden ziet, maar vooral nog veel gaten hebt in het grotere plaatje. En je dat rustig accepteert om echt verder te zoeken.

Je volgende stap pas 10% helder? Perfect!

Heb je pas op 10% zicht? Dat is een prachtig begin. Die 10% voel je immers écht. Laat je niet afschrikken door de 90% die je nu nog niet ziet, maar focus juist op de stukjes die zich al aandienen en neem de tijd om daarop voort te borduren. Zo kunnen er heel verrassende dingen naar boven komen die je vooraf niet voor mogelijk had gehouden. En die júist zorgen voor die echte verandering waar jij naar op zoek bent.

Een carrièrestap die je niet voor mogelijk hield

De vrouwen en mannen die ik dit jaar mocht begeleiden in hun carrièreontwikkeling maakten allemaal een carrièrestap die ze eerst niet voor mogelijk hielden of die ze gewoon niet in hun vizier hadden. Door weg te blijven uit de valkuil van de quick fix en juist de tijd te nemen om het onderzoek volledig aan te gaan, zitten zij nu op prachtige posities waar ze helemaal tot hun recht komen. Zij werden o.a. interim directeur, business development manager, zij-instromer onderwijs, engineering department manager, senior juridisch adviseur, er werden eigen bedrijven opgericht, en meer. Dat is toch fantastisch?

Ondanks een groot verlangen om een volgende stap te maken in hun carrière besluiten veel mensen dat dit niet het moment is om te investeren in een carrièreprogramma. Ik snap het heel goed, al weet ik óók wat daarmee dan blijft liggen. Wat zou het voor jou betekenen als je besluit dat het juist nú een goed moment is om te investeren in je volgende carrièrestap?

Groeien als mens en professional

Als jij voelt dat je uit je oude baan gegroeid bent, ga je beter tot je recht komen in een nieuwe rol. Geeft dat jou de mogelijkheid om verder te groeien als mens en als professional. Is jouw bijdrage relevanter en je impact groter. Dat betekent ook: groeiende vervulling, groeiend plezier, groeiende zingeving; en meestal ook groeiend salaris. Gun jezelf tijd en geniet van je zoektocht. Jouw groeistap hoeft er niet in één dag te zijn.

Tags: De juiste keuze maken, Persoonlijke ontwikkeling
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Je volgende stap pas 10% helder? Perfect!'?