Sollicitatiegesprek: Welke vaardigheden wil jij ontwikkelen?

vaardigheden ontwikkelen - welke vaardigheden wil je ontwikkelen - sollicitatieserie - by Andrea Piacquadio - portrait-photo-of-woman-in-red-top-wearing-black-framed-3762807

Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. Deze blog gaat over vaardigheden ontwikkelen: weet jij welke je wilt ontwikkelen? De recruiter is benieuwd waar jij voor openstaat.


Vaardigheden ontwikkelen is belangrijk als jij naar een functie solliciteert. Vooral als je net een studie hebt afgerond en als groentje de grote-mensen-wereld betreedt. Er zijn nog ontelbare vaardigheden waar jij in kan groeien. Communicatie, pitchen, leidinggeven of misschien wel fysieke dingen zoals het wennen aan het kantoorritme.

Alternatieve vragen

  • Wat zijn jouw ontwikkel/groeipunten?
  • Waar wil jij in groeien?
  • Heb jij een ontwikkel/groeiplan?

Goed antwoord

Weten waar je krachten én tekortkomingen zitten is belangrijk voor de recruiter waar je bij solliciteert. Ze zeggen niet voor niets: leer niet om te werken, maar werk om te leren. Iedereen heeft wel vaardigheden waar je nog in kan en wil ontwikkelen.

People-skills

Werknemers die geïnteresseerd zijn in het opkrikken van communicatieve vaardigheden scoren vaak automatisch al een puntje meer. Interesse in je medemens is essentieel in alle sectoren. Je werkt in de meeste functies veel samen. Je houdt pitches, vergadert, brainstormt of kletst tussendoor eens. Communicatieve vaardigheden zijn een van de belangrijkste aandachtspunten in een bedrijf; vertel de recruiter daarom waarom jij het belangrijk vindt om deze skills aan te scherpen.

Minder goede vaardigheden

Niemand is perfect en je bent nooit uitgeleerd. De ene vaardigheid ligt jou beter dan de ander. Dus naast de skills waar jij openlijk van durft te zeggen dat je het in je hebt, mag je ook zeggen welke vaardigheden je nog niet bezit. Ben je goed in Nederlands en Engels maar heeft je Duits een update nodig? Zeg het! Zolang je maar niet verdrinkt in de onbelangrijke ontwikkelpunten.

‘Het lijkt me leuk…’

Vaak wil je groeien in dingen waar je niet zo goed in bent óf waar je nog geen ervaring mee hebt. Sta open voor nieuwe dingen en laat de recruiter dit weten. Zij hebben baat bij nieuwsgierige en leergierige arbeidskrachten. Je mag dus best dingen voorstellen waar jij je niet eerder in verdiept hebt. Daarnaast mag je natuurlijk óók groeien in vaardigheden waar je wel erg sterk in bent. Ben je goed in Engels maar heb je hier nooit echt voor gestudeerd en zou je hier nog wel een papiertje voor willen halen? Laat het ze vooral weten!

Slecht antwoord

Geen ontwikkelpunten

Aangeven dat je geen ontwikkelpunten hebt is een no-go. Aangeven dat je geen oog hebt voor je eigen voortgang klinkt erg oppervlakkig en alles behalve leergierig en nieuwsgierig. Niet iedereen heeft even veel groeipunten, maar elk persoon heeft ruimte voor ontwikkeling in zijn of haar vaardigheden.

Afdwalende vaardigheden

Houd je ontwikkelingspunten gericht op de functie waar je naar solliciteert. Dit kunnen hard- en softskills zijn. Hardskills zijn meetbare vaardigheden. Denk aan schrijven, rekenen, koken, tekenen, etc. Softskills zijn minder tastbaar, zoals communicatieve kennis; focussen, luisteren, presenteren en ga zo door. Jouw tekenkennis is niet erg belangrijk wanneer jij solliciteert naar de functie assistent manager bijvoorbeeld. Dwaal dus niet af in jouw vaardigheden en blijf dicht bij de functie en de omgeving waar je voor solliciteert. Wil je toch je tekenkennis uitbreiden? Dan regel je zelf een tekencursus, waarom niet?

Voorbeeld

In mijn opleiding Communicatie was Nederlands een belangrijk vak, waar je minimaal een 8 voor moest halen. Dit heb ik gehaald en in de afgelopen stages heb ik mijn Nederlands steeds verder aangescherpt. Maar als redactiemedewerker zou ik het heel fijn vinden om daar toch nog een extra papiertje voor te halen. Ik denk bijvoorbeeld aan een cursus helemaal gericht op de spelling en grammatica. Zodat ik als redacteur de teksten nog beter kan nakijken en verbeteren. 

Tags: Millennials generatie Y, Solliciteren, Young professionals
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Sollicitatiegesprek: Welke vaardigheden wil jij ontwikkelen?'?