Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. Hoe geef je antwoord op de vraag: Hoe functioneer jij in een team?
Bij elk soort werk moet je in meerdere of mindere mate in een team werken. Het is daarom belangrijk voor de recruiter om te weten hoe jij binnen een team functioneert. De recruiter kent het bestaande team al, en weet precies wat wel en niet zou passen. Twee haantjes de voorsten zorgt voor problemen, terwijl een ander team echt op zoek is naar een enthousiasteling die de rest makkelijk mee krijgt. En jij weet niet wat de recruiter wil hebben.
Alternatieve vragen
- Ben je een team player?
- Welke rol neem jij aan in een team?
- Wie ben jij in een team?
Goed antwoord
Een goed antwoord bestaat uit veel voorbeelden uit de praktijk. Ga ter voorbereiding op het gesprek nog eens na in welke teams jij de afgelopen vijf jaar gefunctioneerd hebt. Hoe ging dat en wie was jij binnen het team? Degene die alles aanpakte, de leider? Of was je wat stil op de achtergrond, maar kwam je wel met de details die het project naar een hoger level tilden? Deed jij graag de eindcheck? Stapte je makkelijk op mensen af als iemand zich niet aan de afspraken hield? Allemaal vragen om jou aan het denken te zetten: welke relevante situaties herinner jij je?
Werk en privé
Deze teamsituaties hoeven zich niet alleen op je werk af te spelen. Misschien doe je vrijwilligerswerk of zit je op een sport. Ook dan functioneer je in een team en ook die voorbeelden zijn waardevol. Zelfs jouw rol in een vriendengroep zegt iets over wie jij in een team bent. Ga je met een groep familie of vrienden op vakantie en regel jij alles? Ook dat is waardevolle informatie en zegt iets over jou.
Weet welke rollen er zijn
Als jij al snel de leiding pakt, is deze vraag een makkie. Je hebt veel voorbeelden en daar vertel je enthousiast over. Maar wat nu als jij helemaal niet zo’n leider bent? Dat geeft niets: want aan een wereld vol leiders hebben we niets. Dat wordt een chaos. Er zijn meerdere rollen in een team. Lees je daarover in en weet wat het beste past bij jou. Belbin onderscheidde wel negen verschillende rollen. Van voorzitter tot groepswerker of brononderzoeker. Ze zijn allemaal nodig en versterken elkaar.
Slecht antwoord
Als je geen weet hebt van al die verschillende rollen, is het ook lastig om antwoord te geven op deze vraag. Een slechte voorbereiding kan je hier je kop kosten. Je bent altijd iemand in een team. Ook al is je rol niet gelijk zichtbaar, je vervult er wel één. Daarnaast moet jij je eigen rol niet onderschatten of afkraken.
Voorbeeld
Mijn rol in een team is meestal een beetje op de achtergrond. Ik vind het fijn als een ander de leiding neemt, maar ik houd de boel wel scherp in de gaten. Ik lees me in en weet precies wat er van me verwacht wordt. Als ik zie dat een ander dat niet weet, dan irriteer ik mij daar aan. Vaak komen andere teamleden naar mij om te vragen hoe het precies zit. Het is leuk om dingen dan uit te leggen.