Waar ben je goed in? – Zo beantwoord je deze sollicitatievraag

waar-ben-je-goed-in-Sollicitatieserie waar ben je goed in-by-Minervastudioman-wearing-blue-suit-2897883

Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. In deze blog lees je hoe jij je voorbereidt op de vraag: Waar ben je goed in?


Dit is een spannende vraag, want: je wilt laten zien dat je bekwaam bent, maar je wilt niet arrogant overkomen. Een lastig spanningsveld. Wanneer ben je zelfverzekerd, wanneer ben je verwaand? En weet jij wel precies waar je goed in bent?

Alternatieve vragen

Goed antwoord

Veel sollicitanten worden zenuwachtig van deze vraag omdat ze denken: Is het niet raar om op te sommen waar ik goed in ben? Nee, dat is niet raar, er wordt naar gevraagd. En het is heel normaal dat je ergens goed in bent, nog beter als jij jezelf daar ook bewust van bent, en helemaal geweldig als je dat ook nog kunt vertellen. Ieder mens heeft dingen waar hij goed in is én dingen waar hij niet goed in is. Hoe beter beeld jij daar zelf van hebt, hoe sterker je overkomt.

Ben jij je bewust van je sterke punten?

Dus: jij bent sowieso in een aantal dingen erg goed. Maar ben jij jezelf daar ook bewust van? Het is erg zinvol om daar eens goed over na te denken. Ter voorbereiding op deze sollicitatievraag, maar ook gewoon voor de rest van je leven. Iets waar je goed in bent, gaat jou makkelijker af dan andere mensen. Het kost je daardoor minder energie en je vindt het ook leuk. Hoe fijn is het om te weten wat dat is, dan kan je ook beter een richting kiezen voor je werk of hobby. Daar heb jij je hele leven plezier van. Je leert steeds meer over dat waar je goed in bent, en je eindigt als expert.

Waar ben je goed in? Zo kom je erachter:

Als je nog niet weet waar jij nu precies goed in bent, zijn er een paar manieren om daar achter te komen. Vraag eens rond in je omgeving, vaak zien mensen om je heen beter waar je goed in bent dan jijzelf. Je ouders, een vriend of vriendin, je slb’er of leidinggevende. En denk zelf ook even na: wat doe jij vaak? Waar word je enthousiast van? Waar krijg je energie van?

Concrete voorbeelden bij je sterke punten

Waar ben je goed in? Jij weet het nu. En dat is fijn. Nu is het belangrijk om concrete voorbeelden te noemen bij jou sterke punten, jouw talenten of de vaardigheden en competenties waar jij goed in bent. Want dan ben je geloofwaardig. Iedereen kan wel zeggen goed te zijn in, bijvoorbeeld, plannen. Noem daarom concrete voorbeelden uit het recente verleden.

Een goed antwoord is een mix van:

  • Eerlijkheid: dus niet overdrijven, maar ook niet afzwakken
  • Twee of drie dingen waar jij goed in bent
  • Aangevuld met concrete voorbeelden uit de praktijk
  • Om extra op te vallen kun je van te voren nog een competentietest of persoonlijkheidstest invullen en het resultaat meenemen naar het gesprek

Slecht antwoord

Een slecht antwoord geef je vooral door dingen te zeggen die je beter niet kunt zeggen. Dit hangt vooral samen met het feit dat je het best spannend vindt om zomaar een paar goede eigenschappen, sterke punten of competenties op te noemen. Dat doe je normaal niet zo snel. Maar in een sollicitatiegesprek moet het wel. En het is heel gezond als jij zelf bewust bent van je goede eigenschappen.

Wat je dus niet moet zeggen:

  • Ik weet het niet zo goed …
  • Ja, mijn mentor zegt dat ik goed ben in …, maar ik vind het zelf wel meevallen …
  • Daar hoop ik in deze baan achter te komen!
  • Tsja, ja, beetje gek om van jezelf te zeggen …
  • Ik ben echt heel goed in plannen. Maar ik weet nu even geen voorbeeld …

Voorbeeld

Ik ben goed in plannen, dat merkte ik vooral afgelopen jaar. We hadden een groot project op mijn werk. We hadden nog nooit zo’n groot project gehad, dus we wisten niet zo goed hoe we het aan moesten pakken. Toen heb ik voor het hele team een planning gemaakt. Dat werkte heel goed, iedereen wist wat hij of zij moest doen en alles was op elkaar afgestemd. Helaas liepen we vertraging op omdat een leverancier niet op tijd kon leveren. Daarom heb ik toen direct de planning aangepast en wat taken anders verdeeld, waardoor we het project toch op tijd konden afronden.

Ik ben zelf snel enthousiast en ik ben goed in het enthousiasmeren van anderen, omdat ik altijd meer mogelijkheden zie dan problemen. Als het even wat minder gaat met een taak, zie ik toch nog de positieve dingen. Die benoem ik dan, en daardoor wordt de rest ook weer enthousiast. Dit merkte ik toen er wat tegenslagen waren voor ons team. Ik was mij er eerst niet zo bewust van dat ik anderen enthousiasmeerde, maar mijn leidinggevende zei mij dit erg te waarderen. Toen herkende ik het inderdaad. Ik zou daar graag in de toekomst meer mee willen doen.

Ter voorbereiding op dit gesprek heb ik trouwens ook een competentietest gedaan, om erachter te komen waar ik goed in ben en wat ik nog moet verbeteren. Ik heb de uitslag meegenomen, ik pak het er even bij …

Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Ken jezelf, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waar ben je goed in? – Zo beantwoord je deze sollicitatievraag'?