Waar zie jij jezelf over 5 jaar? – Wat recruiters willen weten

over 5 jaar - waar zie jij jezelf over 5 jaar - by Katii Bishop - person-woman-relaxation-summer-135013

Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. In deze blog lees je hoe je antwoord geeft op de vraag: Waar zie jij jezelf over 5 jaar?


Waar wil jij over 5 jaar zijn? In je carrière, je privéleven, hobby’s of sporten? Jouw toekomst heeft invloed op jouw functie, en omgekeerd; jouw functie heeft invloed op jouw toekomst. Daarnaast moet jij met jouw ambities en instelling tussen de rest van het team passen. Een belangrijke en vaak terugkerende vraag.

Alternatieve vragen

  • Wat zie jij jezelf over een paar jaar doen?
  • Wat wil jij over 5 jaar hebben bereikt?
  • Waar wil jij aankomende jaren naar toe werken?

Goed antwoord

Hoe beantwoord je Waar zie jij jezelf over 5 jaar? zonder dat je doelloos of apathisch overkomt? Of misschien ben je wel bang dat de recruiter jouw doelen té ambitieus vindt.

Heb minstens één doel

Met ambitie en doelen voor ogen kom je snel interessant over bij de recruiter. Je moet dus wel iets kunnen antwoorden, want met geen idee zal je niet zoveel interesse opwekken. Een tijdlijn aan doelen opnoemen hoeft niet, maar geef minstens één of twee doelen als antwoord. Misschien wil je groeien in de branche waar je in solliciteert, naar een hogere functie toewerken of een taal leren.

Wees eerlijk

Let er op dat jouw ambities bij de functie moeten passen. Of die ambities nu op of naast de werkvloer plaatsvinden; het moet wel passen. Waarom zou je anders ook naar die functie solliciteren? Straks pas jij met alle ambities niet bij het bedrijf. Dan kan dit beter tijdens het solliciteren boven water komen, vóórdat het je in die aankomende 5 jaar dwars gaat zitten.

Niet elk bedrijf zit te wachten op hulpkrachten die verder willen groeien. Sommigen willen juist werknemers die zich settelen en langere tijd bij hen blijven werken. Als jij als jobhopper met uiteenlopende toekomstplannen dan niet kan doen wat je in eerste instantie wilde doen, werkt dat jullie beiden tegen. Wil je sparen voor een wereldreis? Wil je doorgroeien naar een hogere functie? Of wil je juist graag in precies deze functie blijven werken? Zeg het!

Hoe bereik je dit in 5 jaar?

Om een mooi en compleet antwoord te geven, kan je het beste aangeven hoe jij deze toekomst voor ogen hebt. Natuurlijk niet op de dag uitgestippeld, maar een grove schets van jouw plannen. Wellicht heb je al een cursus op de planning staan of wil je een opleiding gaan doen naast de baan. En heb jij die wereldreis al ingepland? Licht ze in. Daar is deze vraag voor. Een inzicht op het beeld van jouw toekomst, om er zo voor te zorgen dat het bij elkaar past.

Slecht antwoord

Geen idee

Ambitie is voor veel recruiters een goede eigenschap. Het laat zien dat je een wil hebt. Door daarnaast te vertellen hoe je dat wilt gaan bereiken, toon je visie en doorzettingsvermogen. Dus wat betekent het als je geen idee hebt? Als jij al geen idee hebt wat je van plan bent, hoe moet de recruiter jou dan inschatten?

Voorbeeld

Over 5 jaar zou ik graag een jaar in het buitenland wonen. Daar bereid ik mij nu op voor door te sparen en Spaans te leren, want ik zou graag naar een Spaanstalig land gaan omdat ik de taal zo mooi vind. Het lijkt mij heel interessant om me een jaar lang helemaal onder te dompelen in een andere cultuur, ik denk dat ik daar in mijn verdere loopbaan veel aan zal hebben. Juist daarom vind ik dit bedrijf ook zo interessant, omdat jullie veel vestigingen hebben in onder andere Spaanstalige landen. Het zou fantastisch zijn om deze functie, na een paar jaar in Nederland, een jaar in een ander land uit te oefenen. Wie weet is dit wel mogelijk. 

Tags: Carrière, Sollicitatiegesprek, sollicitatievragen, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Waar zie jij jezelf over 5 jaar? – Wat recruiters willen weten'?