Wat onderscheidt jou van anderen? Zo geef jij hier antwoord op

wat onderscheidt jou van anderen - sollicitatieserie - by Rafael Barros - woman-holding-her-hat-while-smiling-2130795

Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met deze tips en tricks kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. Hoe geef je antwoord op de vraag: Wat onderscheidt jou van anderen?

Wat onderscheidt jou van anderen?

Dit is dé vraag waarom jij uitgenodigd bent voor het sollicitatiegesprek. Je brief en cv kwamen op een stapel terecht, midden tussen allemaal andere brieven en cv’s. Toch ben jij eruit gepikt en uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen. De recruiter heeft dus iets in jouw brief en cv gezien waarvan hij dacht: Dat zou weleens een goede match kunnen zijn. En dan nu de vraag: wat onderscheidt jou van anderen? Zodat de recruiter een bevestiging krijgt van zijn voorgevoel en jij kan laten zien dat deze job je op het lijf geschreven staat.

Alternatieve vragen

  • Wat maakt jou anders dan anderen?
  • Waarom moeten wij voor jou kiezen?
  • Wat maakt jou speciaal?

Goed antwoord

Lastig: hoe doe je dat nu eigenlijk en wat onderscheidt jou nu echt? Het draait vooral om zelfkennis en eerlijkheid.

Zelfkennis

Weet jij zelf eigenlijk wel wat jou onderscheidt van anderen? Vaak zien anderen jouw onderscheidende kwaliteiten beter dan jijzelf. Vraag dus ter voorbereiding van je sollicitatiegesprek eens aan je ouders, partner of vrienden wat zij bijzonder aan je vinden. Dat voelt misschien een beetje gek om te vragen, maar je krijgt er meer zelfkennis van. In de vorige vragen die we hebben behandeld over sterke en zwakke punten, kunnen vrienden en familie ook een goede hulp zijn om meer zelfkennis te krijgen. Bundel al je vragen, kies iemand uit die je vertrouwt en kies een goed moment voor een eerlijk gesprek: bijvoorbeeld tijdens een lange wandeling. En geef hen dan ook feedback: zo ontstaat er een waardevol gesprek wat je niet snel zult vergeten.

Eerlijkheid

Nu je meer zelfkennis hebt, is het belangrijk om eerlijk te zijn tegen de recruiter. De dingen die jou onderscheiden van anderen kunnen zowel positieve als negatieve dingen zijn. Het is verstandig om eerlijk te zijn, en zowel iets positiefs als iets negatiefs te noemen. Je komt daardoor heel betrouwbaar, eerlijk en open over. Iets wat laat zien dat jij op een fijne manier open en eerlijk kunt communiceren. Daarnaast voorkomt het direct dat jij arrogant overkomt.

Connectie met de vacature

De recruiter luistert natuurlijk voortdurend met de vacature in zijn hoofd en het plaatje van het bestaande team. Met de vraag: Wat onderscheidt jou van anderen, checkt hij of jij bij de vacature en het bestaande team past. Probeer daarom een connectie te maken met iets wat jou in de vacature of het bedrijf aansprak. Waardoor werd jij getriggerd om te solliciteren? Zorg wel dat je eerlijk blijft, want het moet niet gemaakt overkomen. Als je de connectie ziet, is de kans groot dat je écht past bij deze baan en je goud in handen hebt. Zorg dat je weet hoe je dit het beste kunt formuleren.

 

Slecht antwoord

Bij een slecht antwoord trap je in de volgende valkuilen:

  • Je noemt alleen maar positieve dingen op in de hoop de recruiter op die manier te overtuigen
  • Je besteedt meer aandacht aan iets negatiefs, waardoor dat als enige blijft hangen
  • Je durft niet goed te zeggen wat jou speciaal maakt, waardoor je geen duidelijk antwoord geeft.

Voorbeeld antwoord

Wat mij onderscheidt van anderen is dat ik het heel leuk vind om aan nieuwe dingen te beginnen. Veel mensen zien op tegen verandering, maar ik krijg daar juist energie van. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat ik veel durf. Ik ben niet zo snel bang bijvoorbeeld. Dat merkte ik ook bij mijn vorige werkgever: ik voerde veranderingen vaak als eerste door en trok de rest dan mee. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in nieuwe inzichten en ideeën over hoe iets beter kan. Ik vind het leuk om specifieke blogs te volgen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Dat is trouwens ook de reden dat deze vacature mij zo enthousiast maakt. Ik las in de vacature tekst dat er veel veranderingen op komst zijn, en jullie daarom ook het team willen uitbreiden. Ik voelde mij meteen aangesproken! Doordat ik zoveel energie krijg van veranderingen en nieuwe werkmethoden uitproberen en zo, heb ik soms wel iets te weinig geduld. Niet iedereen houdt van nieuwe dingen en de al bestaande dingen zijn soms ook gewoon goed. Het gaat om de balans. 

Tags: Ken jezelf, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren, Starters
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat onderscheidt jou van anderen? Zo geef jij hier antwoord op'?