Jij wilt je perfect voorbereiden op je sollicitatie. Die baan? Die móet je hebben. Je ziet jezelf al zitten. Nu alleen dat sollicitatiegesprek nog… Best spannend. Met de tips en tricks uit deze blogserie kom jij goed voor de dag. Lees wat en hoe jij je moet voorbereiden, wat je zeker niet moet doen en met welke extra’s je kunt opvallen. Zo bereid jij je voor op de vraag: Wat zoek jij in een baan?
Een logische vraag. Jij wilt die baan, maar waarom eigenlijk? Wat betekent een baan voor jou? En dan natuurlijk ook: waarom juist déze baan? Handig om deze vraag vast voor te bereiden voor je het gesprek in gaat, want alleen euh, ja, ik moet toch ergens wat verdienen is niet genoeg.
Alternatieve vragen
- Wat zoek jij in je werk?
- Wat betekent werk voor jou?
- Wanneer is een baan een fijne baan voor jou?
Goed antwoord
De vraag Wat zoek jij in een baan klinkt zo simpel, maar dat valt tegen. Allereerst zoek je een baan omdat iedereen dat nu eenmaal doet. Je moet toch je rekeningen betalen. Je bent al die schooljaren voorbereid op een baan, en ja, met dat papiertje op zak ga je dus inderdaad op zoek naar een baan. Of je start je eigen bedrijf, maar in dit geval bereid jij je voor op een sollicitatiegesprek. Dus moet je erover nadenken wat jij in een baan zoekt. Hieronder lees je waar de meeste young professionals naar op zoek zijn in een baan. Wat herken jij bij jezelf? Wat is belangrijk voor jou?
1. Wat zoek jij in een baan: persoonlijke ontwikkeling
Uit onderzoek blijkt dat young professionals vooral op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling in hun baan. Persoonlijke ontwikkeling is alles wat bijdraagt aan de ontwikkeling van jou als persoon. Denk aan vaardigheden zoals:
- Beter leren plannen
- Beter om leren gaan met stress
- Assertiever worden
- Grenzen leren aangeven
- Zelfvertrouwen ontwikkelen
- Omgaan met faalangst
- Jezelf leren kennen door vragen zoals: wat wil ik met mijn leven? Waar ben ik goed in?
Als young professional heb jij zojuist van alles geleerd over de sector waarin jij wilt werken. Hoog tijd om de focus even te leggen op jou als persoon.
2. Professionele ontwikkeling
Naast persoonlijke ontwikkeling vinden millennials en Generatie Z’ers professionele ontwikkeling ook belangrijk. In je werk kom je al gauw een gebied tegen waar je net niet genoeg vanaf weet. Of je wilt je graag wat meer specialiseren in dat ene gebied wat jij tijdens je opleiding geweldig vond – maar wat geen hoofdvak was. Of je komt in je werk iets tegen wat compleet nieuw voor je is – maar wel super leuk. Hoe fijn en motiverend is het dan als jouw werkgever een cursus voor je regelt of tijd inroostert zodat je naast een ervaren collega kan zitten en samen aan de slag gaat?
3. Goede werksfeer
Een goede werksfeer is key in jouw motivatie voor je werk. Met een chagrijnige leidinggevende of niet-communicerende collega is de lol er natuurlijk snel af. Pas zag ik een reclamefilmpje voor een bedrijf wat die goede werksfeer inzette om nieuwe mensen te trekken. De vrouw uit het filmpje vertelde enthousiast dat het hele team elk jaar met elkaar op vakantie gaat en dat ze in het weekend vaak afspreken in een café om de hoek. Leuk geprobeerd, maar daar zitten de meeste young professionals ook weer niet op te wachten. Een goede werksfeer houdt in dat er ruimte is om te leren, dat je elkaar in elkaars waarde laat en dat er normaal met elkaar gecommuniceerd wordt.
Vraag de recruiter gerust wat er in het team gebeurt als iemand een fout heeft gemaakt. Zo krijg je een snelle eerste indruk van de mentaliteit binnen het team.
4. Salaris
Natuurlijk is salaris belangrijk. Je wilt op eigen benen staan, een huis kopen of huren, op vakantie en vooral gewoon leven; en dat kost nu eenmaal veel geld. De young professionals van nu zijn opgegroeid in de economische crisis en de volgende recessie hakt er alweer in. Daardoor beseffen zij de waarde van geld en dat je er zonder geld gewoon niet komt. Het is alleen niet het enige wat belangrijk is, daarom staat salaris ook op nummer vier. Een goede werksfeer, persoonlijke en professionele ontwikkeling zijn vooral bepalend of jij het naar je zin gaat krijgen in je nieuwe baan.
Wat zoek jij in déze baan?
Bovenstaande vier elementen zijn belangrijk in elke willekeurige baan. Maar de recruiter wil natuurlijk ook weten waarom je nu juist naar déze baan solliciteert. Wat zoek je in deze vacature, wat zoek jij bij dit bedrijf? Je kunt in je antwoord aanhaken bij de vier elementen, bijvoorbeeld als jij al hebt gezien dat er per medewerker een aanzienlijk budget is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Of als je iemand kent die hier werkt en die het altijd over zijn fijne team en collega’s heeft. Misschien heb jij wel ambities en past deze baan perfect in jouw plan om iets te bereiken.
Slecht antwoord
Door van te voren vast na te denken over wat jij in een baan zoekt, en vooral in de baan waarop jij solliciteert, kom je straks veel zelfverzekerder over. Al heb je er maar tien minuten over nagedacht, dan komt je antwoord er al veel makkelijker en zelfverzekerder uitrollen. Je kunt dan heel specifiek zeggen wat jij zoekt en dat komt krachtig over.
Als je er niet over nadenkt, geef je al snel een slap antwoord. Zoiets als: Ja, ik dacht ik ben wel toe aan een volgende stap. Of: Ik heb mijn diploma gehaald, dus … Leuk, maar dat zegt dus helemaal niets. Je toont dan geen visie. En als jij geen visie hebt op je eigen leven, zou je dat dan wel voor het bedrijf hebben?
Voorbeeld antwoord
Ik wil graag een baan waarbij ik lekker kan werken in een fijne sfeer, waar er ook gewoon geleerd mag worden van elkaar. Dat er gelegenheid is om een cursus te doen waardoor ik mijn werk beter uit kan voeren. Daarnaast heb ik op deze vacature gesolliciteerd omdat het werk zelf erg uitdagend is. Dat betekent dat ik lekker kan werken, maar ook dat ik er nieuwe dingen door zal leren zoals …