Jij wilt wel graag de volgende stap nemen, maar je bent er nog niet. En dan ben je snel geneigd om het op te geven. Maar één van de redenen waarom jij nu denkt dat je niet naar de volgende stap kunt, in je carrière, onderneming of leven, is omdat jij jezelf belet om groot te dromen. Je kijkt om je heen en je ziet jouw huidige omstandigheden en je kunt wel vooruit kijken, maar je vindt het moeilijk.
Je denkt te klein
Dat komt omdat een volgende stap niet makkelijk is om te nemen. Maar wanneer je jouw volgende stap ziet als een kleine stap naar jouw veel grotere doel, wordt die stap van nu ineens veel makkelijker te bereiken. Een voorbeeld:
- Ik wil een volgende stap maken in mijn carrière, ik wil promotie maken naar manager. Daarvoor moet ik in ieder geval tien nieuwe klanten per jaar aanbrengen. Op dit moment breng ik net drie klanten binnen, en lijken tien klanten mij heel veel. Daardoor ben ik geneigd om het op te geven, ook al wil ik wel graag promotie maken.
- Ik wil een volgende stap maken in mijn carrière, ik wil promotie naar manager en uiteindelijk wil ik mede-eigenaar worden van het bedrijf waar ik voor werk. Na manager, zie ik mezelf senior manager worden, vervolgens directeur en dan mede-eigenaar. Als mede-eigenaar heb ik al veel ervaring en ben ik ontzettend goed in het binnenbrengen van klanten, en breng ik er zeker wel tien per week binnen. Het voelt fantastisch om mede-eigenaar te zijn, en het gaat als vanzelf, die nieuwe klanten binnenbrengen.
Ineens lijken tien klanten per jaar een stuk makkelijker, en zie ik mezelf in ieder geval sneller promotie maken naar manager.
Droom groter
Je ziet in het voorbeeld dat, door jouw volgende stap in een groter perspectief te zetten, er al wat in jou verschuift. Ineens is het niet meer één enorme stap, maar een kleine stap in een groter geheel. Je weet ook dat de stap die nu lastig lijkt, straks makkelijk is. Het voelt goed want je hebt een missie, je bent bezig met het vervullen van een groter doel. Een doel waar jij blij van wordt; en waarvan je weet dat als je dat hebt bereikt jij je super goed voelt.
Moet jij je doel bijstellen?
Als jij je niet kunt voorstellen dat jij je goed voelt wanneer jij jouw grotere doel bereikt, dan moet jij je doel bijstellen. Want naar iets toewerken waar je niet blij van wordt, is zonde van jouw tijd en zorgt er ook voor dat jij die stappen uiteindelijk niet gaat nemen.
Neem die volgende stap
Nu jij jouw grotere doel voor ogen hebt, en hoe jij je voelt als het lukt, houd je dat in gedachten. Ondertussen kun jij jezelf afvragen: Welke kleine stap kan ik nu vandaag nemen, die mij dichter bij mijn droom brengt? Nog even terug naar het voorbeeld:
- Jouw doel voor nu: Tien klanten per jaar binnenbrengen. Een eerste stap kan dan zijn om die klanten te selecteren. Een volgende stap kan zijn om onderzoek te doen, in hoeverre hebben die toekomstige klanten jouw diensten nodig? Vandaaruit ga je iedere keer een stap verder. En voordat je het weet, heb jij er tien nieuwe klanten bij; en maak je kans op die promotie.
Te simpel?
Misschien lees je dit en denk je: Nou dat is wel heel simpel. Dat lukt toch nooit?! Ik heb zoveel andere dingen te doen, en tja.. ik weet het niet hoor. Allereerst wil ik je zeggen dat je, als je echt graag die volgende stap wilt maken, je daar jouw focus op mag leggen en jij het jouw volle aandacht mag geven. Dus andere zaken geef je minder aandacht; ze zijn simpelweg niet jouw prioriteit. Dat kan concreet betekenen dat je iedere dag begint met het werk dat jou die tien klanten gaat opleveren, voordat je verder gaat met ander werk.
Stap voor stap
Geloof in jezelf, dat jij dit kan; want dat is cruciaal. Als jij het kunt dromen, kun je het waarmaken. Dus zie voor je hoe jij straks jouw promotie viert. Zet alvast de champagne koud.
En begin. Stapje voor stapje. Ik weet dat jij het kunt!