Durf jij jezelf te zijn?

Jezelf zijn - Durf jij jezelf te zijn - by Bruce Mars - women-s-white-and-black-button-up-collared-shirt-774909 (1)

Het is niet makkelijk om jezelf te zijn. In deze wereld vol prikkels, waarin je veel ballen in de lucht houdt en je al je idealen en doelen nastreeft. Laat staan om jezelf van je kwetsbare kant te laten zien. Op social media laat iedereen zien hoe geweldig zijn of haar leven is. Maar is de wereld zoals die online wordt geschetst echt zo mooi? Of houd je de schijn op?

Ze huilt maar ze lacht

Maan zingt hier in haar nieuwe nummer Ze huilt maar ze lacht treffend over. Durf jij je ware ik te laten zien? Is die ware ik goed genoeg; of zullen je vrienden er van alles van vinden? Durf de mening van anderen los te laten. Laat jezelf zien met alle mooie en minder mooie kanten. Met je pijn, angsten, ontwikkelpunten en twijfels. Wat gebeurt er als je echt authentiek durft te zijn met alles wat jou jou maakt?

Vrijheid

Op 13 januari 2020 onthulde Nikkie de Jager (25) op haar YouTube-kanaal in een video dat ze transgender is. Helaas werd ze afgeperst om dit te delen met de wereld, maar ze gaf aan dat ze zich ontzettend vrij voelde toen ze ervoor koos haar verhaal te vertellen. De video ging viral en ze werd al vele malen genoemd als voorbeeld.

Hoe kan je deze inspiratie van Maan en Nikkie toepassen in je eigen leven om nog meer jouw unieke authentieke zelf te laten zien?

1. Zoek de stilte op

Zoek de stilte op om dichter bij jezelf te komen. In de drukte van je leven ben je het niet meer gewend om alleen of in stilte te zijn. Zoek dit eens bewust op. Maak een wandeling buiten of ga eens rustig op de bank zitten, zonder prikkels van radio, tv of telefoon. Kijk wat dit met je doet. Wat voor signalen geeft je lichaam je? Wat gebeurt er als je even helemaal niks doet of hoeft van jezelf?

2. Wees eerlijk naar jezelf over hoe jij je voelt

Zit je een dag niet zo lekker in je vel? Dat is oké. Het leven is niet alleen maar leuk en mooi. Vervelende situaties horen erbij. Het gaat erom hoe je met die situaties omgaat. Je mag je daar rot of verdrietig over voelen. Laat het er zijn en geef er ruimte aan.

3. Deel hoe je jij voelt met anderen

Wees eerlijk over hoe het echt met je gaat. Meestal is het standaardantwoord van iedereen goed of druk. Deel eens hoe het echt met je gaat. Dat hoeft niet tegen vage kennissen, maar tegen vrienden of familie kan je open en eerlijk zijn. Durf je kwetsbaar op te stellen. Als je dat doet, zal je zien wat voor mooie en bijzondere gesprekken dat oplevert. De gesprekken krijgen meer diepgang. Je zal merken dat je lang niet de enige bent die wel eens piekert, twijfelt of onzeker is. Door dit te delen kunnen andere mensen je helpen en andersom ook. Het verdiept je vriendschappen en relaties.

4. Luister goed

Luister goed naar wat anderen je vertellen en toon oprechte interesse in de ander. Wees alert op signalen die andere mensen je geven in gesprekken. Hoe voelt de ander zich? Gaat het echt goed met die persoon of wil diegene graag zijn of haar verhaal bij je kwijt? Durf door te vragen en wees alert op non-verbale signalen. Besteed vooral tijd aan luisteren en doorvragen, zodat de ander zich gehoord en gezien voelt. Je hoeft niet altijd met een oplossing te komen.

5. Echt contact

Investeer wat vaker in echte gesprekken in plaats van contact via social media. Van echt oprecht contact met mensen maak je meer verbinding, het versterkt je relaties en maakt dat je meer jezelf kan zijn en niet de schijn op hoeft te houden.

Echt jezelf zijn

Jezelf laten zien zoals je echt bent, met al je imperfecties, onzekerheden, twijfels en angsten. Durf jij dat? Geniet van wat het je brengt om echt jezelf te zijn en te laten zien.

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Ken jezelf, Persoonlijke ontwikkeling
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Durf jij jezelf te zijn?'?