Effectief leiderschap – zo word je een goede leider

Effectief leiderschap - zo word je een goede leider - careerwise - young professionals- millennials - bokscoaching - berend oosterhuis - leiderschapsstijlenkickboksen-als-therapie-bokscoaching

Over leiderschap zijn stapels boeken geschreven. Terecht, het is een relevant onderwerp. Het boeit ons allemaal, omdat we allemaal ergens leiding over hebben. Als het goed is, heb je tenminste leiding over je eigen leven, toch? Maar door de overdosis aan informatie zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Ik heb er veel over gelezen en deel graag mijn kennis over effectief leiderschap met je.

Mijn twee voorwaarden voor effectief leiderschap

Je kunt leiderschap vanuit een aantal perspectieven bekijken. In mijn werk benader ik het vanuit het oogpunt van groepsdynamiek.

1. Complementair aan de context

Het leiderschap moet aansluiten bij de behoeftes van de mensen om je heen. Het moet passen bij het team, de cultuur, de organisatie en de markt waarin je organisatie zich begeeft.

2. Congruentie

Hiermee bedoel ik dat leiderschap moet passen bij wie je bent. Als jij van jezelf weet dat je een zeer uitgesproken karakter hebt, is de kans klein dat je als leider ineens heel anders wordt. Het zal dan onecht voelen.

Ontdekken wat bij jezelf past

Eigenlijk kan leiderschap niet mislukken als je congruent bent. Wat wel kan gebeuren is dat je meer congruent wordt. Je ontwikkelt jezelf en komt tot de realisatie dat je niet meer past bij het team of de organisatie.

Een mentor kan je helpen te leren beseffen wie je bent. Wat je opleidingsniveau of leeftijd ook is, je hebt een mentor nodig. Mentoren of rolmodellen zijn mensen die jou iets kunnen leren over hoe jij effectief leiderschap kunt realiseren. Zij zijn een voorbeeld voor jou.

Met goede coaching kom je ook ver. Het volgen van een leiderschapsprogramma dat niet alleen maar gaat over de inhoudelijke kant van management is belangrijk. Het verbinden van je identiteit, je missie en je werk zorgt voor congruentie en daarmee voor sterk leiderschap.

Situationeel leiderschap

Een goede manager kiest op basis van situaties welke leiderschapsstijl hij of zij hanteert. Dit wordt ook wel situationeel leiderschap genoemd en is van belang in elke fase van de groepsontwikkeling.

Dit kan onderverdeeld worden onder vier groepen:

Directieve stijlTaakgerichtheid hoogRelatiegerichtheid laag
Overtuigende stijlTaakgerichtheid hoogRelatiegerichtheid hoog
Participerende stijlTaakgerichtheid laagRelatiegerichtheid hoog
Delegerende stijl (laissez faire)Taakgerichtheid laagRelatiegerichtheid laag

Deze ontstaan op basis van hoge en lage taak- en relatiegerichtheid.

Stel je voor er is een nieuwe groep, of een groep met een nieuw lid, en zij hebben duidelijkheid nodig. Om effectief leiderschap te behalen zal in dit geval taakgerichtheid hoog en relatiegerichtheid laag zijn, oftewel directieve stijl. Leiderschap is dan anders dan bij een team dat al vijf jaar samenwerkt.

Neem nu het voorbeeld van een team wat wel al jaren samenwerkt en waarvan de taken duidelijk zijn voor de groep. Het is dan logischer om een stap terug te zetten. Zowel de taak- als relatiegerichtheid kunnen lager zijn. Dan is er sprake van delegerende stijl.

Leiderschap op basis van DISC-model

Een ander kader om te kijken naar leiderschapsstijlen, is het DISC model. De DISC profielen hebben enige overlap met de vier stijlen. Als jij van jezelf weet wat je DISC profiel is en dus wat je voorkeursstijl is, dan zie je ineens waarom jij in bepaalde groepen een goede of slechte leider bent. Of waarom jouw leiderschapsstijl niet complementair is aan de groep waar je mogelijk nu mee werkt.

Waarom sommige leiders niet het beste eruit halen

Wat regelmatig gebeurt in de praktijk is dat leiders en teams elkaar naar verloop van tijd ontgroeien. Na een periode waarin het leiderschap effectief was heeft het team zich verder ontwikkeld. Zo ontwikkeld, dat het leiderschap niet meer past bij de groep. Andersom kan dit ook het geval zijn. Er moet continue sprake zijn van een match; het moet complementair en congruent zijn.

Effectief leiderschap door persoonlijke ontwikkeling

Als je wrijving ervaart in jouw eigen leiderschapsontwikkeling, heeft dit vaak te maken met dat je te veel vanuit je ratio denkt en leeft: te veel acteert vanuit de management modellen en te weinig vanuit je kern.

Daarom vind ik dat alleen theorie geen oplossing is voor het verbeteren van leiderschapsvaardigheden: dat gebeurt juist op identiteitsniveau. Je moet het ervaren in de praktijk. Wees niet bang om fouten te maken, want het gewenste resultaat behalen doe je via persoonlijke ontwikkeling.

Uiteraard zijn er meer leiderschapsstijlen en modellen. Geen enkel model is zo complex als de realiteit. Maar het kan je wel helpen om leiderschap te begrijpen en te ontwikkelen.

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Future Leaders, Ken jezelf, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Effectief leiderschap – zo word je een goede leider'?