Grens: hoe ziet die van jou er uit?

Grens - Waarom een oplossing vaak geen oplossing is - red-stop-sign by pixabay - 39080

Wat is een grens nu eigenlijk? Volgens Van Dale is het een denkbeeldige, scheidende lijn. We hebben een interne en een externe grens. Grenzen gaan ten diepste over samen en apart. Het gaat ook over de emotie van boos, want boosheid geeft namelijk een grens aan. Voor mij gaat dit over het zinnetje: ik wil dit niet. Dit zinnetje van binnen voelen betekent een grens. Ik wil dit niet betekent nee. En nee zeggen is lastig.

Interne grens

De interne grens gaat over voeding en aandacht. Als baby ervaren we deze grens als een volle maag en later in ons leven halen we voeding uit ervaringen die we delen met de ander. We delen bijvoorbeeld vreugde of we delen verdriet. De interne grens gaat ook over je essentie. Het gaat over de ervaring van ik ben van binnenuit. Op de binnengrens ga je langs ervaringen van gescheidenheid, of van verbondenheid. Voel op de binnengrens dat jouw lijf van jou is. Dat je kind mag zijn en dat je ertoe doet. Ervaar dat je voelt en dat het mag. Deze grens gaat dus over apart, jouw binnenste en over de eigen essentie.

Externe grens

De externe grens gaat over contact maken en aandacht. Dit gaat dus over samen. Al jong ontdekken we onze externe grenzen. We stoeien en knuffelen, we raken de ander aan en de ander ons. We ervaren wat we daarin prettig vinden en ook wanneer we het onprettig vinden. Zo leren we onze ruimte te nemen en ons van de ander te scheiden als dat nodig is. We ontwikkelen op de externe grens ons ego en onze mechanismen in contact met de ander.

Nee zeggen

Sommige mensen vinden nee zeggen lastig. Ze zijn bang dat ze niet meer aardig gevonden worden, dat ze er negatief op beoordeeld worden of dat ze worden afgewezen. Nee zeggen tegen iets of iemand betekent ja zeggen tegen iets of iemand anders. Als je nee zegt tegen een ander, zeg je ja tegen jezelf. Het geeft ruimte om dat te doen en het geeft ook meer zelfvertrouwen. Het geeft kracht; eerst jij en dán de ander. Het helpt om in te zien en te ontdekken dat je nee zegt tegen de vraag en niet tegen de persoon. Dus je wijst de ander niet af, maar je wijst de vraag die de ander stelt af. Vind je het lastig om nee te zeggen maar krijg je tóch een verzoek waarop je eigenlijk nee wilt zeggen? Vraag dan om bedenktijd en neem de tijd om je voor te bereiden op de nee. Je mag je grenzen aangeven. Je hoort er dan nog steeds bij en je doet er nog steeds toe.

Reflecteren

Hoe ziet jouw grens eruit? Ik heb vier mooie vragen voor je om dat te ontdekken:

  1. Als je geen nee kunt zeggen, aan wie of wat ben je dan loyaal?
  2. Wat heb je nodig om jouw grenzen wel aan te geven?
  3. Wat gebeurt er als jouw grens wordt overschreden?
  4. Hoe ziet jouw leven eruit als je wél je grenzen aan zou geven?

 

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Grens: hoe ziet die van jou er uit?'?