Introvert leidinggeven: onderzoek laat zien dat het werkt

leidinggeven

Als ik nadenk over de toekomst stel ik mezelf niet voor in de positie van leidinggevende. Niet omdat ik geen ambitie heb, maar omdat ik denk dat leidinggeven beter past bij mensen met een extravert persoonlijkheidstype. Ik ben niet de enige die er zo over denkt, blijkt uit een onderzoek van The Conversation. Introverte mensen hebben namelijk net zo veel leiderschapskwaliteiten als extraverte mensen, alleen schatten ze zichzelf een stuk lager in op dat gebied.

Negatieve gedachten

In het onderzoek worden introverte en extraverte types gevraagd om in te schatten hoe zij zich zouden voelen in een leiderschapsrol. Een groot deel van de introverte deelnemers geeft aan dat zij zich waarschijnlijk gespannen zouden voelen tijdens het leidinggeven. Hun negatieve voorspellingen kwamen uit: toen zij daadwerkelijk voor een groep moesten staan bleken zij slechter in hun leiderschapsrol dan de extraverte deelnemers. De introverte deelnemers die wél een positieve voorspelling maken over hun gevoelens presteren even goed als de extraverte mensen. De negatieve gedachten van de introverte deelnemers hebben dus invloed op de manier van leidinggeven – niet hun persoonlijkheidstype.

Ook als introvert ben je een geboren leider

Vaak wordt intuïtief aangenomen dat extraverte mensen betere leiders zijn, omdat zij eigenschappen bezitten die we associëren met leiderschap. Denk aan dominant, zelfverzekerd en inspirerend. Maar er zijn ook andere kwaliteiten nodig bij succesvol leiderschap. Sommige van die kwaliteiten passen meer bij het introverte persoonlijkheidstype. Susan Cain schrijft daarover in haar boek Quiet – the power of introverts in a world that can’t stop talking. Ze stelt dat juist introverte kwaliteiten als goed kunnen luisteren en reflecteren sterk gewaardeerd worden bij leidinggevenden.

Leidinggeven op een andere manier

Uit andere studies blijkt zelfs dat introverte leiders in sommige gevallen effectiever zijn dan extraverte. Uit deze studie blijkt bijvoorbeeld dat een introverte manier van leidinggeven meer succes heeft bij een proactief team. Een andere studie toont aan dat zogenaamde dienende leiders – die zich focussen op de groei en welzijn van hun team – vaak meer introverte karaktereigenschappen bezitten.

Verander je mindset: je bent een leider

Het enige wat ons introverte mensen dus tegenhoudt om de leiding te nemen is onze eigen mindset We hebben het idee dat we ons in een leidinggevende rol extravert moeten gedragen en dus uit onze comfortzone moeten stappen. Maar de sleutel tot succes is juist om niet te proberen een extravert persoon na te doen, maar om zelfverzekerd te zijn over je eigen, introverte leiderschapskwaliteiten. Challenge accepted!

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Introvert leidinggeven: onderzoek laat zien dat het werkt'?