Jouw persoonlijk leiderschap vergroten: 5 tips

Jouw persoonlijk leiderschap vergroten 5 tips - pexels-christ-geremie-darly's-oyembo-4813620

Heb jij het gevoel dat je regie hebt over je leven? Dat jij aan het roer staat van hoe je jouw leven invulling geeft? Of bekruipt je het gevoel dat je geleefd wordt en dat de agenda van anderen bepalend is? Dat je beslissingen hebt genomen waar je nu van baalt of dat je door de waan van de dag opeens schrikt als er weer een week voorbij is? Je had namelijk allerlei dingen willen doen, maar daar is niks van terecht gekomen. Jouw persoonlijk leiderschap vergroten helpt je.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is een breed begrip. Een rondje googelen levert tal van definities op. Samenvattend zit daar een duidelijke rode draad in. Persoonlijk leiderschap bestaat uit verschillende elementen, zoals:

Persoonlijk leiderschap betekent in ieder geval dat je op staat als leider over je eigen leven. Je kunt jouw persoonlijk leiderschap vergroten door je zelfkennis te vergroten en door ervoor open te staan om kritisch naar jezelf, jouw leven en je keuzes te kijken.

Waar begin ik?

Jouw persoonlijk leiderschap vergroten begint bij onderzoeken hoe tevreden je bent met je huidige leven. Een veel gebruikte oefening hiervoor is de Wheel of Life. Met de Wheel of Life beoordeel je de verschillende gebieden van je leven. Vaak zijn dit 6, 8 of 10 gebieden, zoals: carrière, financiën, gezondheid, familie en vrienden, relatie, persoonlijke ontwikkeling, ontspanning, zingeving, spiritualiteit.

Kies de belangrijkste gebieden uit je leven uit, en zet ze in een cirkeldiagram. Elke ’taartpunt’ staat voor een levensgebied. Denk kritisch na over de onderdelen van je leven en stel jezelf over elk onderdeel vragen, zoals:

  • hoe tevreden je bent over waar je nu staat in je loopbaan?
  • heb je voldoende financiën om te voorzien in wat je nodig hebt?
  • heb je financiële zorgen?
  • hoe is het gesteld met je geestelijke en lichamelijke gezondheid?
  • ervaar je veel stress?
  • voel je je gesteund door je familie en vrienden?
  • hoe is de verbinding en intimiteit in je relatie?
  • doe je veel aan persoonlijke ontwikkeling?
  • onderneem je voldoende activiteiten in je vrije tijd?

Dit zijn een aantal voorbeeldvragen, maar die kan je natuurlijk uitbreiden en toespitsen op jouw situatie. De vragen helpen je om na te denken over je leven.

Een overzicht van je leven

Vervolgens geef je aan hoe tevreden je bent over elk onderdeel van je leven. Je geeft elk onderdeel een score tussen de 1 en 10. Afhankelijk van het cijfer dat je geeft, kleur je de ’taartpunt’ van de cirkeldiagram in: score 5 is voor de helft inkleuren, score 10 is helemaal inkleuren.

Je hebt nu een overzicht van de verschillende onderdelen van je leven en hoe tevreden je daar op dit moment over bent. Daarna kun je nog een cijfer geven om aan te geven hoe hoog je zou willen dat je score is over dat onderdeel van je leven. Probeer dit realistisch te doen, je kunt natuurlijk niet voor elk onderdeel in je leven een 10 scoren. Het verschil tussen jouw huidige score en de gewenste score is je gap. Oftewel, dat is de ruimte waar verbetering mogelijk is.

Jouw persoonlijk leiderschap vergroten

Je weet nu wat je zou willen verbeteren. Kies het onderdeel waarop je het laagste scoort of het onderdeel met de grootste gap om mee aan de slag te gaan. Hieronder geef ik je een aantal tips.

1. Kijk wat voor jou belangrijk is

Wat is voor jou echt belangrijk in je leven? Waar wil jij tijd en energie in steken? Je kunt je tijd maar één keer besteden. Heb je een missie of passie die je nastreeft? Hoe kun je dat terug laten komen in het onderdeel van je leven dat je wilt verbeteren?

2. Leren en ontwikkelen

Wat kun je leren of ontwikkelen om verandering of verbetering te realiseren? Welke talenten, vaardigheden en kwaliteiten heb je al in huis die je kunt benutten? Wat zou je nog kunnen leren of ontwikkelen om dit onderdeel van je leven te verbeteren?

3. Belemmeringen overboord gooien

Wat belemmert jou om te groeien of verbetering aan te brengen in dit onderdeel van je leven? Heb je bepaalde overtuigingen of patronen die je belemmeren? Waar komen die vandaan? Kun je die vervangen door nieuwe overtuigingen?

4. Ready? Go!

Ga het doen! Geen excuses meer, maar gewoon beginnen. Wat kun je vandaag al doen om de eerste kleine stap te zetten? Vele kleine stapjes maken een enorme vooruitgang. Kijk wat je dagelijks, wekelijks, maandelijks kunt doen om het onderdeel van je leven dat je wilt verbeteren aan te pakken.

5. Wees trots en beloon jezelf!

Dingen veranderen in je leven, hoe klein ook, het kost tijd, energie en geduld. Het gaat met vallen en opstaan. Dat is niet erg. Je bent bezig om verantwoordelijkheid en regie over je leven te nemen. Om keuzes te maken die bij jou passen en die voor jou goed voelen. Wees daar trots op en beloon jezelf daar af en toe ook voor. Wat voelt voor jou echt als een beloning die jij jezelf gunt?

Tags: Ken jezelf, Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke effectiviteit, Persoonlijke ontwikkeling
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Jouw persoonlijk leiderschap vergroten: 5 tips'?