Hoe je de status quo kunt veranderen door positieve vragen te stellen

positieve vragen

Positieve vragen zijn een kant-en-klare bron van kracht. Het enige dat je hoeft te doen, is de juiste vragen stellen en een rijkdom aan informatie, ideeën, kennis en wijsheid ontvouwen zich.

Positieve vragen zijn hartveroverende transporteurs voor empowerment

Positieve vragen vormen de sleutel tot een goudmijn aan best practices, succesverhalen en creativiteit. Ze ontsluiten plezierige emoties die belangrijk zijn voor goede prestaties op het werk. Denk aan acceptatie, werkplezier, vertrouwen en moed. Positieve vragen stellen, is een van de krachtigste tools voor leidinggevenden om het potentieel van mensen te helpen onthullen. Het zijn hartveroverende transporteurs voor empowerment, voor het bevorderen van moed én voor leidinggeven aan prestaties die ertoe doen. Ze stimuleren leren, verandering en innovatie.

De richting waarin wij ons bewegen wordt bepaald door de vragen die we onszelf stellen. Uitmuntende resultaten komen vaak voort uit uitmuntende vragen. Positieve vragen zetten aan tot positieve verandering.

Wat kun je met positieve vragen?

Met positieve vragen kunnen we vastzittende patronen en denkbeelden doorbreken en nieuwe ideeën bedenken. De status-quo wordt hiermee uitgedaagd. Positieve vragen leiden tot actie en resultaat. Positieve vragen bezitten vaak een verrassende kracht als bekrachtiger van gedrag. De focus ligt dus niet bij wat er misging of wat mis kan gaan. Eerder bij datgene dat goed gaat en waar je graag meer van wilt hebben als team.

Positieve vragen zijn vaak ongebruikelijke vragen en verrassend van aard. Ze raken niet alleen het hoofd, maar ook iets diepers. Het zijn vragen die uitnodigen om eens terug te blikken en fris en hoopvol vooruit te kijken. Vragen die buiten de gebaande paden treden, tot doel hebben oude paden achter te laten en nieuwe in te slaan. Ze zorgen voor een shift in denken en doen of een perspectiefwisseling. Een goede, positieve vraag kan een team over haar eigen beperkingen heen tillen en de (eigen) verwachtingen overtreffen. Een goede vraag raakt de harten van de mensen en nodigt als vanzelf uit om mee te bewegen in de richting van de gezamenlijke, gewenste toekomst.

Ontsnappen aan giftige gewoontes

Negatieve vragen kunnen alle hoop vermorzelen en ons vasthouden in vergiftigende gewoontes. Negatieve vragen – en vaak impliciet bestraffende opmerkingen – gesteld door de leidinggevende kunnen ook als rem fungeren op persoonlijke groei: ‘hoe kon je nu zo’n fout maken?’ ‘Het kan toch niet zo zijn, dat…?’

Kritiek – ook verpakt in een vraag – leidt direct tot negatieve emoties. Het deel van ons brein dat helpt bij het vinden van creatieve oplossingen wordt meteen minder doorbloed. Hierdoor verliest dit deel (de pre-frontale cortex) zijn toegevoegde waarde voor ons gedrag. Wat overblijft, is een dominante olifant in ons brein – ons limbisch brein, onze emotionele machine – die ons als het ware gijzelt. Resultaat: defensief of ontwijkend gedrag. Paradoxaal genoeg is dat nu juist niet het effect dat de vragensteller had beoogd met zijn ‘uitdagende’ vraag. Negatief of positief, de vraag die je stelt heeft zijn kracht.

Tags: , , , , , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe je de status quo kunt veranderen door positieve vragen te stellen'?