Een training Storytelling, wensen en inspirerende mensen

Het begint met een wens

“Wat is jouw grote wens?” Arnout Visscher, oprichter van Stichting Wishyes, stelt een goede vraag om de dag mee te beginnen. Voordat mijn training storytelling begint, zit ik samen met ruim honderd mensen op een grote trap in de aula tijdens de 4YoungPeople School. Ik wil graag leren en ontmoeten, aan persoonlijke doelen werken, nieuwe inzichten krijgen om daarmee hopelijk een stapje dichter bij mijn grote wens komen.

www.4youngpeople.nl summer school 2013

Storytelling: de kunst van het overtuigen

Ik heb mezelf opgegeven voor een workshop Storytelling. Een goede keus, aldus mijn huisgenoot die in de politiek zit en hier zelf in het verleden veel profijt van heeft gehad. Zoals trainer Doede Pool ons ook uitlegt, is Storytelling het in beweging brengen van anderen. Anderen overtuigen, ideeen meegeven en motiveren. Aangezien ik wil gaan zzp-en lijkt me dit een goede manier om mezelf te ontwikkelen. Op papier ben ik sterk, maar in het echt klap ik nog wel eens dicht of ga ik juist onsamenhangend ratelen. Niet erg handig als je jezelf straks moet gaan verkopen.

Het keyword is interesse

“Als jij ook een ander tot beweging wilt brengen, zal het iets met een ander moeten doen.” Het klinkt heel simpel, maar dat is het niet altijd. Het keywoord is interesse. Niet alleen de interesse die een ander in jou moet hebben, maar ook de interesse die jij juist zelf in die ander moet hebben. Conversatie is immers interactie. Dus daar beginnen we mee. We maken kennis met elkaar en stellen daarna elk een andere deelnemer aan de groep voor. De groep is erg divers en dat maakt het interessant. Ik ontmoet onder andere een politieagent, een kunsthistorica en een landschapsarchitecte. Ieder met zijn of haar eigen doelen en wensen. Het blijkt gelijk ook een goede netwerkactiviteit te zijn waarbij we elkaar wijzen op potentiele werkgevers en vervolgopleidingen.

Leren en delen

Trainer Doede geeft een energieke en afwisselende workshop waarbij we niet alleen van hem leren maar ook samen aan de slag gaan. We vertellen elkaar over onze grootste mislukkingen en wat we hiervan geleerd hebben, delen in kleinere groepjes een geheim en bespreken de verschillende eigenschappen die een goede verkoper moet hebben. Daarnaast leren we hoe een goed verhaal in elkaar steekt, wat de verschillende vormen van storytelling zijn, maar ook wat je juist niet moet doen wanneer je iemand van iets wilt overtuigen. Wanneer je een verhaal vertelt dat alleen uit technische opsommingen bestaat lukt dit bijvoorbeeld niet, want dan verliezen anderen al snel hun interesse. Het allerbelangrijkste is dat je zelf gelooft in wat je wilt vertellen. Maak dingen niet mooier dan ze zijn en sta achter datgene wat je een ander wilt meegeven. Het zijn waardevolle lessen die ik goed kan gebruiken.

www.4youngpeople.nl summer school 2013

Niet alleen maar samen

Ik kom nog even terug op mijn wens, die we aan het begin van de dag voor onszelf op een kaartje hebben geschreven: “Ik wil graag succesvol schrijfster worden. Op mijn eigen manier.” Wat Arnout Visscher ons ’s ochtends heeft uitgelegd, is dat in de praktijk blijkt dat je al door het opschrijven van je wens onbewust meer naar die wens toe gaat leven. Daarnaast is het uitspreken en delen van je wens ook vaak al een katalysator voor het uitkomen van deze wens. De Summer School is dan ook een perfecte plek om wensen en doelen te delen en samen met anderen aan je toekomst te werken. Ik heb niet alleen veel van mijn trainer geleerd, maar ook van de feedback die mijn teamgenoten me gegeven hebben. Ik heb leuke en interessante mensen ontmoet, genetwerkt en handige tips ontvangen en gegeven. Overtuigen doe je, net als het vervullen van wensen en het behalen van doelen, niet in je eentje maar juist samen.

En het resultaat loont!

Dat de workshop Storytelling niet alleen maar mooie dingen belooft, maar ze ook waarmaakt, bleek al een paar dagen later. Tijdens een gesprek met mijn klantmanager bij SoZaWe heb ik mijn nieuwe kennis namelijk meteen in de praktijk kunnen brengen, met als gevolg dat ik nu een bedrijfsplan mag schrijven! Ik kan dan ook met eerlijkheid zeggen dat de Summer School mij daadwerkelijk een stapje dichter bij het vervullen van mijn wens heeft gebracht. Een stapje dat er wezen mag!

Tags: ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een training Storytelling, wensen en inspirerende mensen'?