Wat is Cathedral Thinking: Krijg jouw levensmissie helder

wat is cathedral thinking - jouw levensmissie helder - pexels-spencer-selover-428364

Toen jij geboren werd, lagen alle opties open. Je hele jeugd was dan ook een kwestie van kiezen. De basisschool ging nog wel, al hebben de jonkies van nu daar ook al van alles te kiezen. Maar toen kwam de middelbare school in zicht en draaide je leven om niveaus, vakkenpakketten en welke richting je dan op wilde. Al snel kwam je erachter dat kiezen stress oplevert, want kiezen voor X is de rest doorstrepen en wie weet krijg je daar later spijt van. Jij hebt je door al die keuzes heen geworsteld en nu zit je op de plek waar je zit. Als gevolg van, zeg maar. En nu? Hoe fijn zou het zijn om een echte levensmissie te hebben! Stel hem op via Cathedral Thinking.

Wat wil ik nou echt?

Veel young professionals hebben zich net als jij door het keuzeparadijs gemanoeuvreerd en zijn op een plek in het arbeidsleven beland. Iets om echt even bij stil te staan, want dit is waar je zo’n 20 tot 25 jaar naartoe hebt gewerkt. Al die colleges, stages, en ga zo maar door, hebben je allemaal naar deze plek geleid. En juist dat zorgt ervoor dat veel young professionals zich afvragen: Heb ik het hier nu allemaal voor gedaan? Tel daarbij op dat je de keuzes die naar deze plek hebben geleid, jaren geleden gemaakt hebt. Daarom zit jij misschien ook wel met de vraag: Wat wil ik nu eigenlijk echt?

De voordelen van een levensmissie

Niet weten wat je echt wilt is frustrerend en het zorgt ervoor dat je hoofd maar blijft malen in cirkels. Voordat je gaat bedenken wat je dan wel echt wilt, staan we er eerst even bij stil hoe chill het zou zijn om jouw levensmissie helder te hebben.

  • Het betekent dat je weet waar je mee bezig bent, het grotere plaatje
  • Zodat al die twijfels stoppen
  • En jij je zeker en gemotiveerd voelt
  • Daarnaast weet je ook precies wat jouw bijdrage is in de wereld

Wat is Cathedral Thinking?

Om jouw levensmissie te weten te komen, is het eerst goed om te weten wat Cathedral Thinking is. Vorig jaar stond ik in Engeland, naast de Canterbury Cathedral. We volgden een rondleiding en de gids vertelde dat er meer dan zes generaties aan de opbouw van de kathedraal hebben gewerkt. De mensen die de kathedraal hebben ontworpen en het fundament hebben gelegd, wisten dat zelfs hun kleinkinderen het bouwwerk niet af zouden zien. En toch gingen ze elke dag weer terug naar die plek, stenen leggen, een fundament maken waar voor honderden jaren een kathedraal zou staan. Hoopten ze. Want je wist nooit wat er kon gebeuren met branden en oorlogen. En er is inderdaad, toen de kathedraal af was, een keer een heel stuk verwoest door een brand. Ook transformeerde de kerk mee doordat er honderden jaren later weer aanpassingen werden gedaan, hij staat zelfs op dit moment weer in de steigers.

Wat als ik faal?

Die bouwers wisten wat hun levensmissie was. Een bijdrage leveren aan een kerk, zodat generaties later mensen daar troost konden vinden. En met die gedachte gingen ze elke dag naar hun werk. Hun werk stond in lijn met wat de generaties voor hen hadden gedaan, en wat de generaties na hen zouden doen. En dan wij. Wij zijn losse eilandjes geworden die individueel compleet verantwoordelijk zijn voor richting kiezen én succes. Dat is niet verkeerd en het geeft je veel vrijheid, maar het zorgt óók voor stress. Want: Wat wil ik dan? En: Wat als ik faal?

Wat is jouw fundament?

Om erachter te komen wat jouw levensmissie is, is het goed om terug te gaan naar jouw fundament. Ja, je bent een individu met alle keuzevrijheid, maar je bent ook gevormd door je opvoeding, de mensen om je heen, wat je in de tussentijd geleerd hebt en andere rolmodellen. Deze vragen helpen om jouw fundament, je startpunt, helder te krijgen:

  • Wat vond jij als 10-jarige belangrijk?
  • Welke dingen hebben jouw ouders doorgegeven waar je ze dankbaar voor bent?
  • Waar denk jij juist heel anders over?
  • Wat hoopte je te bereiken toen je de middelbare school verliet?
  • Waar wil jij in het bejaardentehuis op terug kunnen kijken?

Wat wil jij doorgeven?

Je hebt bij de vorige alinea teruggekeken, nu kijken we vooruit. Wat wil jij doorgeven aan de wereld? Aan generaties die na jouw komen. Wat wil jij hen  meegeven, letterlijk of figuurlijk. Hier ook een paar inspiratievragen:

  • Wil jij een fysiek product op de wereld achterlaten?
  • Wil jij iets verbeteren in de wereld, en wat dan precies?
  • Hoe wil jij herinnerd worden?
  • Stel, iemand zegt later: Dat heb ik geleerd van -jouwnaam-! Wat zou je willen dat diegene van jou geleerd had of van jou bewonderde?

Cathedral Thinking in de praktijk

Dichtbij je levensmissie leven brengt je veel voordelen zoals aan het begin van deze blog genoemd. Maar soms is het best lastig om bij je levensmissie te blijven, omdat er veel dagelijkse dingen zijn die jouw aandacht vragen. Daarom helpt het om:

  • Werk te zoeken dat bij jouw levensmissie past
  • Af en toe tijd te reserveren voor jouw levensmissie
  • Events te bezoeken of boeken te lezen die over jouw levensmissie gaan
  • Mensen leren kennen met dezelfde levensmissie, er bestaan op internet bijna overal communities voor
  • Daadwerkelijk bezig zijn met het doorgeven van jouw levensmissie

Careerwisecoach Jochem over Cathedral Thinking

De mensen die kathedralen ontwierpen, en er dus een visie over hadden, wisten zelf dat ze hem nooit af zouden zien, maar het plaatje in hun hoofd was toch sterk genoeg om het werkelijkheid te laten worden. Een visie mag dus iets zijn waar jij je vol voor in wilt zetten, maar de resultaten nooit van zult zien. Je visie mag natuurlijk wel iets zijn wat je dit leven nog wilt behalen, maar het helpt om eerst zo groot mogelijk te denken, zonder beperkingen. Bijvoorbeeld:

Ik zie een wereld voor me waar een groeimindset voor iedereen vanzelfsprekend is, ik ga dat (waarschijnlijk) niet meemaken, maar ik vind het vet genoeg om wel mijn leven aan te wijden – Jochem

Online Masterclass -Ga voor geluk - Voor young professionals - Banner Careerwise

Coach Jochem

Online Masterclass: Ga voor geluk!

Jochem gaat graag de verbinding aan. Of het nu tussen ingewikkelde onderwerpen in trainingen is of tussen mensen in coaching. Met een passie die al voor zijn studie psychologie aanwezig was, blijft persoonlijke ontwikkeling zijn drijfveer. Na een paar jaar een interne academie van een grote uitzender gerund te hebben, heeft hij zijn weg helemaal gevonden in het begeleiden en coachen van young professionals. Dit doet hij het liefst met oprechte aandacht, humor en praktische tools.

Tags: Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Ken jezelf, Keuzestress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Wat is Cathedral Thinking: Krijg jouw levensmissie helder'?