Zo ervaar jij meer vrijheid

Meer vrijheid - Zo ervaar jij maar vrijheid - by Joël Super - photography-of-a-persons-hand-with-stop-signage-823301

Heb jij ook je zolder opgeruimd, je schuur uitgemest en eindelijk eens een start gemaakt met die moestuin? Goed gedaan. De afgelopen periode heb je veel vanuit huis gewerkt. En waarschijnlijk heb je daardoor meer tijd gehad, dan je daarvoor gewend was. Lekker meer tijd. Meer vrijheid om te doen wat je al maanden wilde doen, zoals dat leuke boek uitlezen. Maar je hebt nog steeds geen lege to-do lijst, en dat benauwt.

Taken die op je wachten

Er zijn nog steeds taken die op je liggen te wachten. Zoals bijvoorbeeld je kledingkast uitruimen, of eindelijk eens al je digitale foto’s in een fotoalbum plaatsen? Dan heb ik nieuws voor je: de kans dat je dat ooit nog gaat doen, is heel klein. Want als je het nu nog niet gedaan hebt, nu je zoveel meer tijd hebt, ga je het waarschijnlijk nooit meer doen.

Nu niet, nooit niet

Een beetje uitstelgedrag is niemand vreemd. Zeker niet wanneer het klussen zijn die je totaal niet leuk vindt, of waar je tegenop ziet. Maar er is ook zoiets als jezelf voor de gek houden. Want wanneer je na twee maanden nog je kledingkast niet hebt opgeruimd, en tel daar ook alle voorgaande maanden bij op, dan gebeurt het gewoon niet. En dat is helemaal oké.

Schrappen geeft lucht

Het vraagt nog wel om actie, één enkele actie. Kijk daarom eerst eens naar je to-do lijst voor jouw werk. Want ook daar vind je taken, die je maar mee blijft nemen, zonder dat je ze ooit zult uitvoeren.

Kijk eens welke taken er al langer op je to-do lijst staan, en beantwoord dan de volgende vragen:

  • Hoe lang staan ze er al op?
  • Waarom staan ze er zo lang op?
  • Wat gebeurt er als je ze niet uitvoert – niet zo heel veel, want ze staan al maanden open …
  • Hoe voel jij je wanneer je ze er gewoon afhaalt?

Niet belangrijk genoeg

We hebben allemaal de neiging om meer te willen doen dan noodzakelijk. Meer dan noodzakelijk om ons doel te bereiken, en vooral meer dan we aankunnen om onze balans te houden. Haal alle dingen die al heel lang op je to-do lijst staan eraf. Doe dit voor je to-do lijst voor je werk en voor privé. Want geloof me, als je ze nu nog niet hebt gedaan, is er een reden voor. Namelijk, ze zijn gewoon niet belangrijk genoeg.

Vrijheid terugnemen

Dus neem die laatste actie: schrap die taken die eindeloos op je to-do lijst staan er vandaag nog rigoureus vanaf. Gewoon lekker niet meer doen! Neem je vrijheid terug.

Tags: , ,
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo ervaar jij meer vrijheid'?