Zo realiseer jij persoonlijke groei. Maak je dromen waar

persoonlijke groei - je dromen waarmaken - zo maak je dromen waar - pexels-ketut-subiyanto-4546117

Weet je nog hoe trots je als kind was toen jij je zwemdiploma haalde? Je had er voor geleerd, geoefend, een keer bijna verdronken en weer met hulp boven water gekomen. Maar je had het bereikt. Je had geleerd om te zwemmen én om door te zetten. Je was persoonlijk gegroeid. En nu jij vandaag. Hoe gaat het met jouw persoonlijke groei? Waar ploeter jij momenteel voor? Welke dromen wachten er (al te lang) op realisatie?

MAAR WAT WIL IK EIGENLIJK?

Veel young professionals weten niet wat ze willen. Je hebt je studie afgerond, je bent in een baan beland, maar is dit nu wat jij al die tijd wilde? Misschien niet. Maar wat dan wel? En dus blijven veel young professionals hangen in het maar hier heb ik voor gestudeerd. Of: Geen idee wat ik dan wel wil. Dat is toch zonde? We roepen allemaal YOLO, maar vervolgens geven veel jongeren zichzelf niet te kans om te ontdekken wat ze écht willen.

MAAK JE DROMEN WAAR = DURVEN KIEZEN

Stel dat alles mogelijk zou zijn: wat zou jij dan volgend jaar bereikt willen hebben? Of: wat zou jij in je leven graag bereikt willen hebben? Dingen waar je nooit zo lang over nadenkt, terwijl je nú leeft. Nú kan jij jouw richting bepalen. Laat je niet stuurloos meevoeren door toevalligheden, maar maak een keuze voor jezelf. Want het leuke is, zodra je een keuze hebt durven maken, komt het sneller naar je toe. Dat is geen zweverigheid, het heeft te maken met je mindset. Als jij voor jezelf bepaald hebt: ik wil over twee jaar een reis maken van drie maanden. Dan gaat je brein gelijk verder:

  • welke maanden wil je dan weggaan?
  • en waar naar toe?
  • en hoe?
  • alleen of met iemand anders?
  • hoe zorg je voor financiën?

Of je nu besluit om een reis te gaan maken, van baan te gaan wisselen of steengoed te worden in fotografie; zodra je de beslissing maakt, gaan je hersenen draaien. En hoef jij alleen nog maar aan de slag te gaan met de vragen die er in je hoofd opkomen. Zo word het plaatje van wat jij wilt bereiken steeds duidelijker. Met een duidelijker plaatje is die droom opeens niet meer zo ver weg, onbereikbaar en eng.

MAAR WIE BEN IK?

Als je hersenen zo lekker bezig zijn en jij je even euforisch hebt gevoeld bij het maken van de keuze en de gedachte ik ga het gewoon doen! Komt er ook altijd een moment waarop jij jezelf opeens afvraagt: maar wie ben ik om mijn droom uit te laten komen? Ik heb nooit zoveel geluk… Ik kan dit vast niet. Geef je toe aan die gedachte, dan klopt het. Dan komt er helemaal niets van terecht. Maar je kan de vraag ook omdraaien:

Wie ben jij om je droom níet uit te laten komen? Zou dat even stom zijn. Je leven geleefd, maar geen tijd gehad voor je droom. Ik ga het gewoon doen.

MAAK JE DROMEN WAAR = DOORZETTEN

Denk nog even terug aan dat zwemdiploma. Dat had je niet in één keer. Er waren momenten dat je niet naar zwemles wilde. Dat het water zo koud was. Dat de juf niet aardig was. Al die keren stuurde je vader of je moeder je bij. Je moest tóch. Ook al werd je boos. En door die hulp, dat duwtje in je rug, haalde jij je diploma. En kon je stralend op de foto en langs de buren om het te laten zien. Nu ben jij volwassen. En is er geen vader of moeder die jou de goede kant op stuurt en doorzet als jij zelf niet wilt of durft. Je moet zelf een keuze maken: welke droom ga jij waarmaken?

HULP ZOEKEN MAG IS SLIM

Ook al ben je volwassen, een beetje hulp inroepen mag. Het is zelfs heel slim om te doen. Want dromen najagen is leuk, maar soms ook moeilijk. Het helpt om met mensen te praten die dezelfde droom hebben als jij, of die de droom al hebben gerealiseerd. Een coach kan je ook dat zetje in de rug geven als je dreigt op te geven.


Dit artikel is tot stand gekomen met input van Sluisnlpinstituut.nl

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo realiseer jij persoonlijke groei. Maak je dromen waar'?