4 tips voor meer zelfvertrouwen

Weinig zelfvertrouwen kost geld. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je minder zelfvertrouwen hebt, je bereid bent om dertig procent (!) meer geld te betalen voor een spijkerbroek dan wanneer je een positief zelfbeeld hebt. Het kopen van luxeproducten zorgt ervoor dat je kortstondig meer eigenwaarde hebt. Maar niet alleen tijdens het winkelen kost een laag zelfbeeld je meer: ook in je baan kan het je je veel kosten. Gelukkig zijn er allerlei manieren waarop jij kunt werken aan je zelfvertrouwen.

De leukste klus gaat aan je neus voorbij

Door een gebrek aan zelfvertrouwen twijfel je aan jezelf. Je durft niet in te gaan op een vraag voor een ander leuk project en loopt promotiekansen en een goed inkomen mis. Of misschien vind je het lastig om contact te leggen, met als gevolg dat jij als persoon en je superprestaties onzichtbaar zijn. Het gevolg: je conculega’s gaan er met de leukste klussen vandoor…

Weinig zelfvertrouwen zorgt er daarnaast voor dat je eerder gespannen bent, je je minder goed voelt en je sneller piekert. Dit heeft een effect op je prestaties: je bent niet in staat het optimale uit jezelf te halen.

4 tips voor een beter zelfbeeld

Gelukkig liggen je eigenwaarde, zelfbeeld en zelfvertrouwen niet vast. Je kunt hierin groeien. Veel heeft te maken met hoe je naar jezelf kijkt en wat je tegen jezelf zegt. Daarom vier tips voor meer zelfvertrouwen:

1. Stop de negatieve klaagzang over jezelf

Je wint er niets mee als je jezelf naar beneden praat. Door jezelf aan te praten dat je iets op een andere manier had moeten doen ontstaat er alleen maar twijfel en onzekerheid. En op dat moment kan je er helemaal niets meer aan veranderen. Ga eens bij jezelf na of jij jezelf steunt of naar beneden haalt. Hoe je dat weet? Je voelt je slecht over jezelf als je kritisch bent voor jezelf, je voelt je goed als je jezelf steunt. Oefen jezelf om achter je eigen keuzes te staan. “Ik heb dit besloten en dat is oké.”

2. Geef jezelf vaker een compliment

“Ik voel me niet gewaardeerd” is een opmerking die ik vaak hoor. Om dit in positieve zin te veranderen is het zinvol om de kleine dingen die je doet zelf te waarderen. Prijs jezelf bijvoorbeeld voor de energie die je erin stopt of de intentie waarmee je iets startte. Of het nu het resultaat heeft dat je wilt of niet, je hebt het wél gedaan. Waardeer jezelf daarvoor. Geef jezelf een complimentAls je dit een dag volhoudt, voel je je aan het einde van de dag absoluut beter. Iemand die zichzelf naar waarde kan schatten, kan optimaal stralen en heeft de meeste impact voor zijn omgeving.

3. Vergelijk jezelf met jezelf van vroeger

Jezelf vergelijken met anderen is doorgaans geen goed idee want er is altijd wel iemand beter dan jij. Daar schiet je zelfvertrouwen dus niets mee op. Vergelijken zorgt ervoor dat je je minderwaardig voelt. Interessanter is het om je te vergelijken met je vroegere zelf: waarin ben je gegroeid? Wat kan je nu beter dan eerst? Waarin ben je sterker geworden? Wat gaat nu makkelijker?

4. Accepteer jezelf zoals je bent

Je lichaam, je intelligentie, je handigheid, de patronen die je hebt, heb je nou eenmaal. Je zal het ermee moeten doen. Soms verlang je er naar om iemand anders te zijn. Je gaat hier alleen voorbij aan wie je bent en wat jij allemaal in je mars hebt. Weerhoud jezelf er niet van om dit te ontdekken!

Streven naar groei is prima, maar doe dit niet vanuit de gedachte waarin je jezelf niet accepteert en waardeert voor waar je nu staat. Vervolg jouw persoonlijke groei vanuit de tevredenheid met jezelf en om jezelf te willen verrijken.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Personal Branding, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '4 tips voor meer zelfvertrouwen'?