Ontspannen presenteren: 7 tips

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Heel veel mensen vinden het dóód en dóódeng om een presentatie te geven of in het openbaar te spreken. Wanneer je op een podium gaat staan neem je namelijk een risico. Maar wat als we allemaal zouden besluiten om vanwege deze angst onze geniale ideeën en inzichten maar niet te presenteren?

Daar krijgen we vast en zeker spijt van en doen niet alleen onszelf maar ook anderen te kort! De keuze is aan jou. En zoals Neal Donald Walsch ook zegt: “Life begins at the end of your comfortzone.”

7 tips die je kunnen helpen om ontspannen te presenteren:

1.    Spanning hoort erbij!

Zonder angst of spanning zou het slecht met je aflopen. Het waarschuwt je namelijk voor gevaar. Daarom is het normaal dat je nerveus bent voor een presentatie. Je lichaam blijkt juist goed te werken. Het doel om geen spanning te voelen bij het geven van een presentatie is dan ook onrealistisch. Ik kan je gerust stellen: zelfs de beste sprekers en artiesten voelen spanning.

2.    Geef spanning aandacht

De angst voor de spanning is vaak erger dan de spanning zelf. Probeer je spanning dus niet te negeren, maar ga er juist met je aandacht heen. Waar in je lichaam voel je het? Probeer het een tijdje te volgen. Hierdoor ervaar je wat het werkelijk is zonder het in je hoofd tot een monster te maken.

3.    Zorg voor een goede voorbereiding

Dit geeft namelijk zelfvertrouwen. Een belangrijk onderdeel van een goede voorbereiding is oefenen. Doe dit voor vrienden of neem deel aan een van de presentatie feedbacksessies. Positieve ervaringen zorgen voor zelfvertrouwen en presentatiesucces.

4.    Begin pas met praten als je rustig staat

Haal rustig adem, kijk je publiek aan en begin dan pas met praten. De aandacht van je publiek gaat namelijk naar waar jouw aandacht is. Als deze bij spanning is, voelt je publiek die spanning ook. Maar als deze bij rust en vertrouwen is dan voelen zij dus ook rust en vertrouwen.

5.    Zit minder in je hoofd

Probeer wat minder in je hoofd te zitten door je lichaam te voelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door voor je presentatie een paar keer te springen.

6.     Maak vooraf contact met je publiek

Door vooraf wat mensen uit je publiek te spreken creëer je alvast verbinding met hen.

7.     Heb een goede intentie

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Als je intentie is om je publiek te helpen, kan je het eigenlijk al niet fout doen!

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ontspannen presenteren: 7 tips'?