‘Aandacht, focus en gewoon doen…’ Was het maar zo makkelijk

gevoelens verwelkomen Jaantje Thiadens

De scholen zijn weer begonnen en de vlag hing om die reden van de week bij me uit. Eindelijk weer ritme en structuur in de dagen. Weer volop kunnen functioneren; eindelijk die grotere taken weer kunnen oppakken, zoals schrijven en ontwikkelen. Dacht ik … Want wat doe ik? Als een kip zonder kop van a naar b lopen, van taak naar taak springen zonder iets goed af te maken. Ik ben aan het uitstellen, zoek inspiratie en verdwaal ondertussen op Google en beland op allerlei websites die mijn aandacht versnipperen. Ik kom niet echt tot iets en ben vervolgens dik ontevreden over mijn productiviteit. Heb ik verdorie net vier weken vakantie achter de rug, kan ik mijn aandacht en focus er niet bijhouden en komt er alsnog niets uit mijn handen.

Getting things done – aandacht, focus & doen(!)

Aandacht, focus en gewoon doen, daar komt het op neer. Waarom lukt het dan niet? Mijn brein maakt overuren in de analyses die ik maak. Ik moet gewoon aan de slag. Komt het van de afleiding door emails, social media en mijn onvermogen hier op een functionele manier mee om te gaan? Hoe doen anderen dit toch? En gatver, wat zit ik weer te navelstaren, kom op zeg, focus eens op de wereld om je heen en beteken wat! Mmm, misschien is een beetje zelfcompassie hier beter op zijn plaats. Kom ik dan alleen nog wel een stap verder? Moet ik dan maar een cursus Getting things done volgen? Alsof dat me gaat helpen … ik houd systemen toch nooit vol.

Gedachten Jaantje Thiadens

Tsja, daar zit ik dan met mijn analyserende, pissige, redenzoekende hupsakee, zweep erover gedachtenstroom, ‘slap-Jaan-us’ is weer overuren aan het draaien. Ik weet ook wel dat gedachten maar gedachten zijn; ‘het verhaal van de onverbeterlijke ik’ trekt weer aan me voorbij. Helpen deze gedachten me? Nee, ze zijn een manier om mezelf af te leiden. Waarvan eigenlijk? O ja, van wat ik wil doen, verdomme!

Verwelkomen van gevoelens en fysieke sensaties

Ik ervaar irritatie, angst en machteloosheid en ik heb een knoop in mijn buik. Ik blijf er even bij en heet deze gevoelens en fysieke sensaties welkom, al is het met flinke tegenzin. Die irritatie, die boosheid die ik ervaar kan ik best gebruiken. Ik ben boos, omdat ik niet doe wat ik wil en me even kwaad maken helpt me in beweging te komen. Die angst vertelt me dat ik als de dood ben niet goed genoeg te zijn (en dus maar uitstel iets (kwetsbaars) van mezelf te laten zien). Als ik mijn aandacht houd bij de knoop in mijn buik, realiseer ik me dat ik het heel spannend vind dat mijn dochter deze week voor het eerst naar de middelbare school gaat. Ik realiseer me dat ik moeite heb met haar loslaten. Nu ik afstand heb genomen van mijn gedachten en ruimte heb gemaakt voor mijn gevoelens ga ik dan eindelijk aan de slag met wat ik waardevol vind, al ervaar ik daar nu geen zin in.

gevoelens verwelkomen Jaantje Thiadens

ACT-methode

Dus typ ik nu deze tekst met als doel dat ik je wil laten zien dat het heel normaal is om afgeleid te worden door je gedachten. Het is normaal waarom-vragen te stellen als iets niet lukt of gaat zoals je wilt, maar dat dit eigenlijk afleidingsstrategieën kunnen zijn. Dat het belangrijk is om je gedachten als je ze geen steek verder helpen, te laten voor wat ze zijn, er wat afstand van te nemen en ze bijvoorbeeld te labelen. Zodat ze je niet verder in beslag nemen. En dat rotgevoelens hebben heel normaal is en dat die gevoelens, als je erbij stilstaat, ook iets belangrijks kunnen vertellen. Ze ook gekoppeld zijn aan wat je waardevol vindt en je daarmee de weg wijzen. En dat je ondanks flinke tegenzin inderdaad gewoon kunt doen wat je belangrijk vindt.

Dat heb ik allemaal geleerd door ACT (Acceptance & Commitment Training), een prachtige methode die:

  • De kwaliteit van je leven helpt verbeteren,
  • helpt regie te nemen in je bestaan, ook als het tegenzit,
  • leert hoe je kunt omgaan met lastige gevoelens,
  • waarneemvaardigheden vergroot,
  • leert om op een handige manier met je gedachten om te gaan,
  • bewust maakt van wie je bent en wilt zijn en
  • tools aanreikt om daar vorm aan te geven.

Zo, dat is eruit. Nu deze kladversie posten met een flinke dosis angst in plaats van nog eindeloos tijd te verspillen aan de beste versie. Die tijd ga ik nu gebruiken voor een wandelingetje om mijn zintuigen de kost te geven en te blijven bewegen.

[authorsure_author_box]
Tags: Balans, Ken jezelf, mindfulness, Persoonlijke effectiviteit
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over '‘Aandacht, focus en gewoon doen…’ Was het maar zo makkelijk'?