Advies vragen: een paar goede redenen om het niet te doen

advies vragen

Iedere week krijg ik gemiddeld drie tot vijf e-mails van starters, waarin ze mijn advies vragen. Ze vragen of ik alles wat ik heb de afgelopen jaren als coach heb geleerd met hen wil delen tijdens een kopje koffie. Ik noem het kopje-koffie-mails. Ik snap het heel goed. Als starter zit je boordevol vragen. En je zit vol energie om te knallen. Maar soms weet je niet waar je moet beginnen. Er is zoveel te leren. Wat is belangrijk? Wat moet eerst? Heel herkenbaar.

Alleen op avontuur gaan

Ik denk dat je bereid moet zijn om op avontuur te gaan als je als succesvol wil zijn. Zelf ontdekken wat er bij jou past, wat jouw persoonlijke weg naar succes is en wat prioriteit heeft voor jouw werk en ontwikkeling. Het is belangrijk dat je fouten durft te maken om te ontdekken wat voor jou werkt en wat niet. Zo leer je jouw veerkracht, doorzettingsvermogen en wilskracht kennen. Dat ontwikkel je als je zelf op pad gaat.

Zelf doen, maar niet alleen

Zo’n kopje koffie drinken en vragen stellen kan volgens mij soms zelfs averechts werken. Want misschien ontneem je jezelf de kans om je eigen succes te ontdekken. Vooral als je alles gaat doen zoals de ander het doet. Dat zal niet werken omdat het niet je eigen pad is. Ik gun je het avontuur, waarin je ontdekt wat bij jou past. Zelf doen, maar niet alleen.

Want zelf ben ik ook eindeloos dankbaar voor alle praktische kennis die beschikbaar is. Het is leuk om het te delen en te ontvangen.  Ik heb veel gehad aan webinairs, blogs met tips en tutorails op Youtube. Ze hielpen me verder in wat ik wilde bereiken of leren. Er is helemaal niets mis met hulp en advies vragen. Zelf vind ik het heel krachtig en vind ik het een prettig idee dat ik bij andere experts kan aankloppen over thema’s waar ik zelf weinig van afweet.

Kijk wat bij jouw missie past

Ik denk uiteindelijk dat de combinatie van advies vragen en zelf ontdekken ideaal werkt. Dat je zelf op pad gaat en ontdekt wat bij je past, dat je leert en keuzes maakt. En dat je als het nodig is gebruik maakt van kennis die er al is. Daarvan probeer je uit wat jou aanspreekt. Kijk wat bij jouw missie past en ga door op jouw eigen, unieke pad. Wat waardevol is beklijft. Wat je niet nodig hebt, laat je weer los!

Effectief advies vragen

Misschien is een voorwaarde om effectief kennis te gebruiken van anderen, dat je steeds blijft voelen of het voor jou persoonlijk klopt. Dat je nagaat of je nog steeds in je eigen kracht staat en je eigen, goed voelende keuzes maakt over de kennis die je opzoekt.

Tags: , , , , , ,
Vraag van de maand
Ik vind het moeilijk als ik niet voldoe aan mijn eigen verwachtingen.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Advies vragen: een paar goede redenen om het niet te doen'?