Beter samenwerken: geef een compliment

Een gastbijdrage van Susan Amoraal:

Even graven in je geheugen: hoe was de nieuwjaarsborrel bij jou op de werkvloer? Werd je bedankt voor je bijdrage van het afgelopen jaar? Werd je in het zonnetje gezet? Heb je een compliment gekregen of juist een compliment gegeven?

Waardering krijgen van je baas

Mijn favoriete onderdeel van training over beter samenwerken, is altijd het deel waar collega’s en leidinggevenden elkaar waardering geven. De deelnemers geven elkaar applaus, een schouderklopje en een compliment. Zowel het geven van waardering als het ontvangen van waardering is voor de deelnemers vaak een nieuwe en fijne ervaring.

In 4 stappen het beste compliment

Een compliment geven is een hele kunst. Maar ook het ontvangen van een compliment kan soms verrassend lastig zijn. Volg onderstaande vier stappen en vergroot de kans dat je compliment wordt ontvangen op de manier dat je bedoelt.

 1. Noem de naam van degene die je een compliment wilt maken
  Door het noemen van de naam maak je contact en stem je af op de ander. Is de ander nog druk bezig met iets anders, dan heeft het niet zo’n zin om verder te gaan. Wacht liever totdat je de volledige aandacht hebt.
 2. Benoem het gedrag dat je waardeert
  Maak het gedrag dat je waardeert zo specifiek mogelijk. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘wat heb je die presentatie goed gedaan’. Zeg liever: ‘wat mooi hoe je contact maakt met de zaal en je kennis duidelijk verwoordt’.
 3. Vertaal het naar de tegenwoordige tijd
  Als je een compliment maakt, zorg er dan voor dat je dit in de tegenwoordige tijd uitspreekt. Zeg niet: ‘wat knap dat je zo rustig bleef toen het zo druk was’. Zeg liever: ‘wat knap dat je zo rustig blijft als het druk is’.
 4. Geef aan wat het effect is op jou
  Wil je het compliment extra diepgang geven? Vertel de ontvanger wat het positieve effect van zijn gedrag is op jou.

Ontvang een compliment

En wat denk je, gaat het je lukken om een compliment te geven of ontvangen? Als je merkt dat je dit lastig vindt, begin klein en geef jezelf dagelijks een compliment. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar onderschat jezelf niet. Schat jezelf op waarde en besef dat je gedrag, je kennis, je ervaring en je kunde een positief effect heeft op je omgeving. Waardeer jezelf zodat je ook de waardering van een ander kunt ontvangen.

… en een gelukkige samenwerking

Openlijke waardering binnen een organisatie of team is niet vanzelfsprekend. Vind je dat het te weinig gebeurt bij jou op de werkvloer? Begin er dan zelf mee. Experimenteer en oefen in het geven van complimenten. Je zult verrast staan van het positieve effect op de samenwerking met de ander. En onthoud: wat je geeft, krijg je terug. Veel plezier!

Tags: Ambitie en succes, Loopbaan, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Beter samenwerken: geef een compliment'?