De kracht van hooggevoeligheid

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Wist je dat 15 tot 20 % van de wereldbevolking hooggevoelig is? Wel eens over nagedacht of jij misschien hooggevoelig bent? De meeste van de HSP-ers (Hoog Sensitief Persoon) weet dit niet van zichzelf.

Je voelt je soms wel een beetje ‘anders’. Soms al sinds je jeugd, maar hebt geen duidelijk idee hoe je nu precies van anderen verschilt. HSP-ers komen daardoor regelmatig in problemen terecht. Het kan soms jaren en enkele crisissen (er is een groter risico op bore-out en burn-out) duren voordat de link duidelijk wordt met hooggevoeligheid.

Kenmerken

  • verontwaardiging over onechtheid en onrecht
  • zoeken naar zingeving
  • een gevoel van anders zijn, vervreemding en eenzaamheid
  • een buitenbeentje zijn, niet in de pas kunnen en willen lopen
  • een diep verlangen om met je creativiteit iets bij te dragen aan de wereld
  • een aparte kijk op de dingen
  • continu nieuwe dingen willen bijleren
  • emotioneel intens
  • talent voor crisis

Van prikkels naar pluspunten

HSP-ers hebben ook sneller last van lange werkdagen, stress en een drukke werkomgeving. Dankzij het werk van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron is hooggevoeligheid sinds 1996 een bekend begrip geworden. Hooggevoeligheid blijkt aangeboren en genetisch bepaald te zijn, waardoor HSP-ers een gevoeliger zenuwstelsel hebben en sterker worden geprikkeld dan de doorsnee mens.

Je moet je, volgens Aron, bewust worden van die aangeboren eigenschap en je leven hier gewoon op aanpassen. Zo kan je van deze beperking een groot pluspunt maken. Neem meer rust, wees wat vaker alleen, zoek de natuur op en beperk overprikkeling, zoals drukke, competitieve omgevingen.

Ideale werknemers

Aron noemt HSP-ers ‘ideale werknemers’. Juist omdat hooggevoeligheid je in staat stelt informatie beter en uitgebreider te verwerken, kan jij aanzienlijk bijdragen aan de samenleving. Je hebt dan wel de juiste omstandigheden nodig zoals een rustige werkomgeving zonder een overmaat aan druk, kritiek en overdreven toezicht. HSP-ers bezitten doorgaans veel gewaardeerde karaktereigenschappen: consciëntieus, loyaal, gericht op kwaliteit en met een hoog inzicht in mensen en processen. Daarnaast constateert Aron uit onderzoek dat HSP-ers zich meer dan gemiddeld aangetrokken voelen tot kunst en wetenschappen en adviserende en verzorgende taken. Leidinggevende functies en competitieve beroepen passen misschien minder goed bij je.

Doe de test

De afgelopen weken gebeurde er iets wonderbaarlijks… Ik had dit artikel op mijn website gezet en ook in mijn nieuwsbrief. In 10 dagen tijd werd het meer dan 40.000 keer gelezen! Meer dan 1500 mensen schreven zich hierdoor in op mijn nieuwsbrief. Mijn mailbox werd overspoeld door hartverwarmende reacties van herkenning. Mensen vroegen me om méér… Dat raakt me! Een thema dat voor mij behoorlijk kwetsbaar lag om aan te snijden, blijkt ontzettend veel in beweging te brengen. Velen vroegen naar een test.  Anderen wilden boeken lezen.

Je eigen carrière sturen

Ik schrijf dat er goed te leven valt met HSP, dat je het juist in je voordeel kunt inzetten als je je eigen gebruiksaanwijzing maar kent. Hierop kreeg ik veel reacties: ‘makkelijker gezegd dan gedaan’, ‘allemaal goed en wel, maar hoe doe ik dat?’ enz. Daarom heb ik samen met collega’s het plan opgevat om een programma aan te gaan ontwikkelen om je professionele gebruiksaanwijzing (je carrièrepaspoort) helder te krijgen. Zoals jij zelf je carrière kan sturen in een richting die je energie geeft? maar gelukkig zijn mijn collega’s en ik niet de enige. Als je jezelf herkent in wat ik schrijf kan je er écht een pluspunt van maken.

Tijd voor actie?

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Droom jij er ook wel eens van om iets anders te gaan doen? Om weer energie te hebben, om met passie te kunnen werken, om jezelf te ontwikkelen, om nieuwe wegen te bewandelen, om je professioneel goed in je vel te voelen…  Dan is het nu tijd voor actie! Neem bijvoorbeeld deel aan een training, lees over HSP, reageer op dit artikel en kom in contact met gelijk gestemden. In Vlaanderen bestaat bijvoorbeeld een vereniging voor HSP-ers. Zij organiseren de Dag van het Gevoel. Maar ook in Nederland zijn er activiteiten om jezelf te ontwikkelen en gelijkgestemden te ontmoeten. Google maar eens.

 

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , , , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'De kracht van hooggevoeligheid'?