Pomodoro-techniek: reken af met uitstelgedrag en ga voor een productieve werkdag

de pomodoro techniek

Doe je hard je best om productief te zijn tijdens je werkdag, maar vliegen je gedachten alle kanten op? Je bent niet de enige. De Pomodoro tijdsmanagementtechniek is misschien de oplossing voor jou: met deze techniek word je twee keer productiever én eindig je je werkdag met een voldaan gevoel.

Hou jezelf niet langer voor de gek

Wil je jezelf niet langer voor de gek houden en gewoon aan de slag met belangrijke taken? Kijk dan de onderstaande video waarin trainer Marcelle uitlegt hoe je je met de pomodoro-techniek beter kan concentreren.

Reken af met uitstelgedrag

De Pomodoro-techniek houdt er rekening mee dat je hersenen zich maar een bepaalde tijd volledig kunnen concentreren. Je geest probeert je op allerlei manieren af te leiden van wat er echt moet gebeuren, omdat de belangrijke zaken meestal veel denkkracht vragen en daarom de meeste moeite kosten. De Pomodoro-techniek geeft je veel pauzes en is daarom de perfecte tool tegen uitstelgedrag omdat je jezelf regelmatig even mag afleiden van je werk.

Hoe werkt de Pomodoro-timer?

Het werkt als volgt: je werkt telkens twintig minuten en neemt dan vijf minuten pauze. Houd dit bij met een wekker. Dit blok van twintig minuten werken en vijf minuten pauze herhaal je vier keer (je bent dan dus twee uur verder). Daarna neem je een langere pauze van een half uur. Dit herhaal je tot al je werk gedaan is. Op deze manier spreek je niet alleen met jezelf af wanneer je pauze hebt maar je zegt impliciet tegen jezelf ook dat je in die eerste twintig minuten hard gaat werken.

Maak lijstjes

Maak van te voren een lijstje waarin je bijhoudt wat je gaan doen in de blokken van twintig minuten. Kies dus taken die je in twintig minuten kan afronden en werk die uit in concrete acties. Maak dan een derde categorie. Marcelle noemt die Dingen Van Later Zorg. Dit zijn alle overige taken en ideeën die je tijdens het plannen of werken te binnen schieten maar niet bij de pomodoro (je twintig minuten-taak van dat moment) horen. Deze gedachtes kun je later toevoegen aan een nieuwe pomodoro.

Relax

Je kan ook alvast een lijstje maken met activiteiten die je gaat doen in de vijf minuten dat je mag ontspannen. Bijvoorbeeld een stukje wandelen, muziek luisteren of koffiezetten. Pas wel op dat je alleen dingen op je lijstje zet die je echt maar vijf minuten kosten.

Hou vol

Na je korte of lange pauze kun je weer met frisse focus aan een nieuwe pomodoro beginnen, totdat je alle taken van je lijstje hebt afgestreept. Om de Pomodoro-techniek zo effectief mogelijk in te zetten is het belangrijk dat je je echt aan het tijdslot houdt. Laat de mensen om je heen weten dat je met een timer werkt en geef aan wanneer niet gestoord wil worden. Succes!

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Ken jezelf, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Pomodoro-techniek: reken af met uitstelgedrag en ga voor een productieve werkdag'?