fbpx

Introvert en extravert: een perfecte match op de werkvloer

Diversiteit

Hoe diverser het team, des te beter de kwaliteit van het team. Mits men elkaar respecteert en waardeert om de verschillen. Mooi gezegd, maar nog niet altijd even gemakkelijk. Diversiteit is een veel gehoord thema binnen organisaties, maar wat kan ik hier nou mee?

Dealen met deadlines

Waar de ene collega behoefte heeft aan deadlines en structuur, begint de ander één dag voor de deadline. Inderdaad, om dan te starten met het schrijven van een blog over… oh ja, persoonlijkheidsverschillen en diversiteit. Een voorkeur voor een spontane en flexibele manier van werken, tegenover een voorkeur voor structuur, deadlines en orde.

De één krijgt kriebels van het woord structuur terwijl een ander er blij van wordt. Waar de één in zijn kracht staat als hij deadlines bewaakt en tijdsdruk vermijdt, heeft een ander juist die tijdsdruk nodig om optimaal te presteren. Zo’n collega met de overtuiging: alles komt goed!

Met alleen aanvallers win je de wedstrijd niet

De meeste succesvolle teams of organisaties bestaan uit zowel introverte en extraverte persoonlijkheden. Je kunt geen wedstrijd winnen met alleen maar aanvallers. Oftewel, kun je de kracht van de introverte denker zien, als jouw voorkeur sterk gericht is op actie en interactie? Waar extraverte mensen energie krijgen van (inter)actie en de buitenwereld, zijn introverte personen sterk gericht op hun interne belevingswereld. Introversie kenmerkt zich door eerst na te denken voordat je iets doet, waar extraversie het gewoon doet om vervolgens pas na te denken (als dat überhaupt gebeurt).

Zoek jij de interactie op of ben je liever alleen?

Diversiteit is een krachtig thema. Het onderstaande filmpje laat het treffend zien: zoek jij de interactie op in de metro of zit je juist liever alleen? Ben je veel aan het woord in overlegmomenten of denk jij vooral na?

Als je weet van jezelf hoe je je meestal gedraagt in een gesprek, ben je dan ook in staat jouw eigen voorkeur aan te passen aan de voorkeursstijl van de ander? Bijvoorbeeld tegenover een collega, klant, sollicitant of vriend? Doe er je voordeel mee!

 

Tags:
Whitepaper
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
Gerelateerd

Bekijk ook

Menu