Doelen stellen – doen of niet doen?

Ken je dat verloren gevoel, dat zwarte gat, die immens grote leegte? Alles staat op zijn kop wanneer één van je Big Hairy Audacious Goals verdwijnt van je horizon. Omdat het doel niet meer haalbaar blijkt. Of omdat het doel je doel niet meer is. Je komt er dan achter dat de keuze die je gemaakt had, niet meer past bij wie je bent. Zoals een pas afgestudeerd arts die het ineens niet meer ziet zitten om patiënten te behandelen. Of een docent, die na jaren voor de klas toch toegeeft aan het verlangen om reisgids te worden.

Een doel geeft je de illusie van controle

Maar is doelen stellen geen illusie? Eentje die je houvast lijkt te te geven omdat je je anders verloren voelt? Is het een mythe, omdat je graag de hoop houdt dat de wereld om je heen maakbaar is? Zijn doelen slechts voeding voor je hongerige ego, voor dat onderdeel van je persoonlijkheid dat zo graag wil dat het goed komt met jou in het leven?

Doelen bepalen onze identiteit

Zonder doelen voelen we ons richtingloos, zinloos. Doelen zijn onlosmakelijk verbonden met je identiteit. Iets té veel, als we Paul Verhaeghe en zijn boek Identiteit mogen geloven. Volgens hem werken we ongezond veel aan materiële, status-georiënteerde doelen. Zo erg dat we er ziek van worden. Hij verbindt de stijging van depressie en persoonlijkheidsstoornissen aan het neoliberale karakter van onze samenleving.

Je hebt doelen nodig

Aha. Daarom is leren loslaten als tegenbeweging zo populair momenteel. Maar loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je loslaat en vertrouwt op wat er komt, dan kan het ook wel eens flink anders lopen dan je voor jezelf had bedacht. Het lijkt wel of je niet zonder doelen kunt.

Nogoals-By-VenspiredDoen wat er in je opkomt

Maar, hoe zou het zijn als je gewoon maar wat zou doen? Dagen lang achter elkaar opstaat en alleen maar doet wat er in je opkomt, aan de hand van wat je in de wereld om je heen tegenkomt? Zou je dan ook geld verdienen, anderen tegenkomen op straat en samen wijn drinken? Zou je door het toeval ook in een fantastische opleiding terecht komen, op een fijne partner stuiten en een paar prachtige kinderen krijgen? Verliefd worden op een willekeurig huis in plaats van die ene waar je maanden lang naar hebt gespeurd? Geen idee of het kan. Maar hoe mooi zou het zijn…

 

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer...
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Doelen stellen – doen of niet doen?'?