Jouw blik op de toekomst – kies zelf door welke bril je kijkt

Door welke bril kijk jij naar jouw toekomst

Een gastcolumn door Daphne Muller.

Zie jij op zondag ook al op tegen de maandag? Hoe kan het toch dat de één op zondag superveel zin heeft in de volgende dag en de ander met buikpijn denkt aan de volgende werkweek? Dit alles heeft te maken met de bril waardoor je verkiest te kijken. Door welke bril kijk jij naar jouw toekomst? In deze blog vind je een oefening om jouw spreekwoordelijke bril te veranderen.

Jouw bril is jouw kijk op de toekomst

Door welke bril kijk ik? Dit is wat ik mijzelf afvroeg toen ik geen vertrouwen meer had in mijn toekomst. Bij mij had dit te maken met perceptievorming (de bril waardoor ik keek). De bril waardoor ik toen keek was negatief, wantrouwend en onzeker. De projectie van deze bril was mijn toekomst. Mijn perceptie (bril), werd mijn projectie (toekomst). Kortom, doordat mijn blik negatief was had ik ook geen vertrouwen in mijn toekomst. Toen ik ontdekte dat ik de enige was die mijn zelfgekozen bril kon veranderen, verkoos ik een andere bril op te zetten. Door een positieve bril op te zetten, had ik ook weer vertrouwen in mijn toekomst. Is het zo simpel? Uhm, ja! Verander je bril, je eigen verwachtingspatroon en je omgeving verandert met je mee. Nu nog even in de praktijk: hoe deed ik dat nou, die andere bril opzetten?

Andermans bril dragen

Ik zat gevoelsmatig gevangen in mijn omgeving. Ik leefde van buiten naar binnen. Dit staat goed om mijn cv, mijn vader vindt dit … al mijn vrienden zeggen dat … Ik verkoos een bril van een ander op te zetten en niet vanuit mijn diepste verlangens te leven. Ik zag de wereld dus niet zoals die werkelijk was. Wat gebeurde er? Ik wilde krampachtig een hogere functie, salaris, een auto en ik werd ontevreden. Het was voor mij onmogelijk om aan alle verwachtingen van vrienden, ouders, leraren en de arbeidsmarkt te voldoen. Ik had continu het gevoel alsof ik faalde. De bril van anderen opzetten werkte averechts. Hierdoor verloor ik het vertrouwen in de toekomst en, nog belangrijker, het geloof in mijzelf.

Aha, nu snap ik hoe ik keek. Het kan zijn dat als je dit leest jij jouw toekomst ook niet echt ziet zitten, het ziet als zwaar of een sleur. Wat ik erg vind is dat mensen genoegen nemen met; werk is maar werk of het moet maar. Zeg nou eerlijk; iedereen wil toch vertrouwen hebben in zijn of haar toekomst? Van binnen naar buiten leven en je verlangens achterna? De bril van die ander afzetten is dan noodzakelijk.

Zet je eigen bril op

Van binnen naar buiten leven, was wat mij te doen stond. Door mijn bril, dus mijn eigen kijk te veranderen. Ik denk dat de mensen die dit doen de keuzevrijheid ervaren om zelf zijn of haar slingers op te hangen. Echt te kiezen voor zichzelf. De verantwoordelijkheid nemen om naar hun passies en verlangens te luisteren. En een hele belangrijke: schijt hebben aan de buitenwereld, omgeving, vrienden, ouders, de arbeidsmarkt etc. Dit is dus precies wat ik niet deed.

Oefening

1. Door welke bril(len) kijk je?
2. Heb je daar zelf voor gekozen of is de bril er net zoals bij een sigaret ingeslopen?
3. Ben je blij met jouw bril?
4. Door welke bril zou je graag willen kijken?
5. Wat voor een gevoel geeft die zelfgekozen bril jou?
6. Hoe kan je ervoor zorgen dat deze nieuwe bril jouw nieuwe werkelijkheid wordt?

Train jezelf door je steeds af te vragen door welke bril je kijkt. Pak de verantwoordelijkheid en zet de bril op die bij jou past. Wanneer je jouw eigen kijk op de toekomst (bril)verandert, dan verandert de toekomst automatisch met je mee. Hoe mooi is dat? Ik zeg; zet hem op!

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Jouw blik op de toekomst – kies zelf door welke bril je kijkt'?