Emotionele intelligentie: heb jij het? Vijf kenmerken en hoe je die ontwikkelt

Onderzoek toont aan dat er een relatie bestaat tussen de mate van emotionele intelligentie en hoe succesvol je bent. Hoewel niet iedereen ermee wordt geboren kun je -in tegenstelling tot IQ- emotionele intelligentie wel ontwikkelen door te oefenen. Wil je weten hoe? Op Forbes vond ik deze praktische tips om je emotionele intelligentie te vergroten.

1. Omgaan met kritiek

Een van de belangrijkste kenmerken van een hoge emotionele intelligentie is je zelfbewustzijn. Zelfbewustzijn betekent bijvoorbeeld dat je begrijpt wat jou boos of blij maakt, wat je verveelt en wat je interesseert. Het betekent ook dat je jezelf kunt waarderen. Met fouten en al, in alle eerlijkheid en helderheid. Heb je een hoge mate van emotionele intelligentie ontwikkelt en maak je een fout waarop je bekritiseerd wordt, dan word je daar niet emotioneel onstabiel van. Het is voor jou simpelweg iets om te noteren, analyseren en om aan te werken. Heb je een laag ontwikkelde emotionele intelligentie, dan ga je niet hetzelfde met kritiek om. Je bent dan eerder geneigd om:

  1. te ontkennen
  2. een ander de schuld te geven
  3. een smoesje te bedenken
  4. angst te ervaren

Ontkenning

Dat geldt voor mij niet of Ik heb prima gepresteerd (terwijl dat duidelijk niet het geval was) zijn typisch uitspraken als je in de ontkenning zit. Je bent dan simpelweg niet klaar voor feedback omdat je zo defensief bent, of omdat je ego te fragiel is. Wat je eigenlijk wil zeggen is: Ik heb het prima gedaan, als jij dat niet zo vindt, is dat een fout in jouw beoordeling en niet in mijn prestatie.

Een ander de schuld te geven

Een ander de schuld geven is een makkelijke manier om je persoonlijke fout niet in te hoeven zien. Je zult dingen horen als: Het klopt dat de resultaten niet perfect waren, maar als je wilt weten waar het probleem ligt, ga dan naar Accounting en vraag waarom ze de juiste gegevens niet op tijd hebben aangeleverd.

Smoesjes bedenken

Mensen met een lagere emotionele intelligentie bedenken vaak smoesjes. Dat lijkt op andere mensen de schuld geven, maar nu geef je de schuld aan dingen die buiten jou liggen. Je telefoonsysteem, procedures of andere dingen waar een normaal mens ècht niks aan kan doen.

Angst

Dan is er nog angst. Ervaar je angst, dan ontken je de kritiek niet, maar je bent gewoonweg niet klaar om het te verbeteren. Bekende uitspraken van angstige mensen zijn: We krijgen dit nooit op tijd af! of: Ik heb al eens geprobeerd om dit te verhelpen, maar het werkte gewoon niet.

2. Open-minded zijn

Door hun hoge mate van zelfbewustzijn kunnen emotioneel intelligente personen een situatie aanhoren zonder direct te oordelen. Je keurt niet meteen ideeën af omdat ze anders zijn dan je eigen ideeën. Naar dit soort mensen ga je graag toe als er iets mis is, want ze weten altijd precies hoe ze iemand verder kunnen helpen.

3. Goed kunnen luisteren

Om goed te kunnen luisteren is het nodig om interpretaties en reacties los te zien van de feiten. Je kunt je eigen emoties even uitzetten om beter te luisteren. Daardoor kan je een open houding aannemen om te luisteren naar wat er echt gezegd wordt.

4. Dingen niet beter laten lijken dan dat ze zijn

Het herkennen van andermans emoties getuigt van een hoge emotionele intelligentie. Dat betekent niet dat je daarom niet meer de waarheid durft te spreken, of negatieve feedback minder erg laat lijken. Je moet namelijk weten wanneer het belangrijk is dat moeilijke berichten gehoord worden. Een voorbeeld van een goede manier van communiceren kan zijn: Frank, ik heb een moeilijke boodschap voor je. Ik kan er niet omheen en ik zeg dit in jouw eigen belang. Want als je hier niet aan werkt, kan je carrière hier in gevaar komen.

5. Excuses aanbieden als het nodig is

Beschik je over een hoge mate van emotionele intelligentie, dan probeer je niet jegelijk te krijgen terwijl je dat niet hebt. In plaats van smoesjes bedenken, bied je jouw oprechte excuses aan waardoor je weer verder kunt. Zoals: Sorry, ik heb er een zooitje van gemaakt en ik heb onaardige dingen tegen je gezegd. Daardoor leek het alsof ik je aanviel. Ik heb het niet zo bedoeld. Is het goed als ik het opnieuw probeer?

Er zijn veel meer indicatoren om een hoge mate van emotionele intelligentie te herkennen. Maar let je op deze vijf signalen bij jezelf en anderen, dan zal dat je al snel meer nieuwe inzichten geven. Het geeft je een idee of iemand een hoog niveau van emotionele intelligentie heeft en wat je daarvan kunt leren om je eigen EQ verder te ontwikkelen. Veel plezier!

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Emotionele intelligentie: heb jij het? Vijf kenmerken en hoe je die ontwikkelt'?