Niets doe je zomaar. Alles wat je doet heeft een reden, ook al is die reden soms onderbewust. Gedachten of gevoelens roepen iets bij je op. Het gevolg daarvan is dat je iets wil voorkomen of juist bereiken. Er ontstaat een intentie. Elke actie of handeling die daarop volgt heeft een effect. Intenties ontstaan dus diep van binnen, vaak zelfs onbewust, maar zijn op den duur zichtbaar. Het interne openbaart zich extern.
Ging deze omschrijving langs je heen? Dat geeft niets. Ik neem je mee in de wereld van de intenties.
Een topsporter wint met intentie, niet met fysieke kracht
Om het begrip intentie verder uit te leggen vraag ik je om een bokser in training voor te stellen:
Ontbloot bovenlijf, gespierd lichaam, glimmende sportbroek en imposante bokshandschoenen. Onafgebroken dribbelend oefent de bokser zijn linkse en rechtse directe tegen de stootzak. Met evenveel fanatisme gaat hij tekeer tegen een denkbeeldige tegenstander. Hij hoekt, zwaait, ontwijkt, vangt op en stopt af.
Het ziet er erg indrukwekkend uit. Maar wat je hier ziet is maar één deel van het proces. Het belangrijkste onderdeel van de wedstrijd vindt namelijk niet plaats in de voorbereidende routine van de lichaamsbewegingen. Want de bokser traint niet alleen zijn lichaam in het winnen van de wedstrijd. Deze topsporter traint ook zijn geest. Het belangrijkste werk vindt in het hoofd van de bokser plaats, niet in de ring. Elke actie of handeling die voortkomt uit de intentie van de bokser heeft een effect.
Onderschat je verbeeldingskracht niet
Een aantal jaar geleden besloot ik mij te verdiepen in het begrip intentie. Ik zag dat jij en ik op allerlei terreinen van het leven beter presteren wanneer we ons bewust zijn van de kracht van intenties. Onderzoek toont aan dat intenties invloed hebben op chemische processen in ons lichaam. Zo is bijvoorbeeld bewezen dat al spierkracht wordt ontwikkeld wanneer proefpersonen alleen doelgericht en zeer gefocust denken aan fitnesstraining.
Met verkeerde intenties verlies je
Je intentie kan een winnend effect hebben zoals bij de bokser, maar net zo goed een verliezend effect. Is tijdens een gesprek je intentie bijvoorbeeld om iets te voorkomen, dan heeft dat een negatief effect op het verloop van het gesprek. De intentie om te voorkomen zorgt voor onnodige spanningen en die belemmeren je om open te staan voor de ander. Je kwaliteiten en vaardigheden zullen niet uit de verf komen, want je gedrag wordt negatief beïnvloed.
Intenties hebben invloed op jouw realiteit
Ik gun het je om het onbewuste iets bewuster maken. Je intentie is er namelijk altijd, en het bemoeit zich met alles. Je kunt je onbewuste niet uitzetten. Daarom kun je er maar beter voor zorgen dat je intenties gezond zijn, want ze hebben effect in jouw realiteit. Door ons daar bewust van te zijn, kunnen we die invloed de goede kant op sturen. Dat is geen hocus pocus maar een vaststaand feit. We doen het al dagelijks, zonder dat we het in de gaten hebben.
Door je bewust te zijn van je intenties kun je de wereld om je heen positief beïnvloeden
Als je het fenomeen intentie eenmaal erkent en herkent, geeft dat je een enorme voorsprong in je communicatie. Bijvoorbeeld in het zakelijk verkeer, tijdens een vergadering, een meeting of een commercieel gesprek. Parallelle gedachten liggen daar op de loer, maar als je daar toch met de juiste intentie voor de dag weet te komen vergroot je je kans om verrassend en veelbelovend te zijn. En dat alles zonder veel moeite, uiteindelijk zelfs geheel moeiteloos! Realiseren, beseffen en weten hoe je zaken positief kunt beïnvloeden is vaak al voldoende om makkelijker en beter te leven. Je mag best onhandig zijn of fouten maken, maar zorg voor goede intenties.
[row cols_nr="2" class="narrow"][col size="6"]