HSP: 5 redenen waarom jij meer kans maakt op een burn-out

HSP

Sinds ik weet dat ik een Hoog Sensitief Persoon ben zijn veel puzzelstukjes op z’n plek gevallen. Helaas moest ik eerst een burn-out ervaren voordat ik erachter kwam dat ik HSP ben. Nu ik het eenmaal begrijp kan ik anderen waarschuwen voor de signalen van een burn-out.

Maar liefst 15-20% van de mensen is HSP. Dat komt neer op 1 op de 5 personen. Als je dit niet herkent of erkent, kost het je veel energie om normaal te doen of je aan te passen aan de mensen om je heen. Pas wanneer je naar jezelf gaat luisteren, en – durf ik het te zeggen? – jezelf omarmt, ontdek je wat je wel en niet nodig hebt om te kunnen groeien.

HSP-ers lopen dus meer risico op een burn-out, ik geef je hieronder 5 redenen waarom:

1. HSP-ers beleven de wereld heel intens

De hele dag door ontvang je talloze prikkels. Van mensen, gebeurtenissen of simpelweg uit de omgeving. Een groot deel van de mensen merkt deze misschien niet op, maar jij zuigt de prikkels als een spons op. Hierdoor raak je overprikkeld. Verantwoordelijkheden op het werk, interactie met mensen, huishoudelijke taken, nieuws of programma’s op tv – het komt allemaal harder bij je binnen en je kunt het, of je gedachten eraan, moeilijker loslaten. Ontzettend vermoeiend dus!

2. Je denkt eerder aan een ander dan aan jezelf

Je gaat als een kameleon door het leven. Je voelt andere mensen en situaties haarscherp aan, dus je weet ook precies wat anderen van je verwachten – en hier gedraag je je naar. Je focust je op de ander en je vergeet naar jezelf te luisteren. Je bent een people pleaser. Je raakt uitgeput en leeft een leven dat ten dienste staat van anderen. Dat terwijl je juist vaak voor jezelf en je eigen geluk moet kiezen en je eigen grenzen moet trekken.

3. Je bent een perfectionist

Als perfectionist heb je graag de touwtjes in handen en heb je een goed oog voor detail. Visuele en mentale wanorde maakt je zenuwachtig of van slag en soms heb je de tijd of de energie niet om die innerlijke en huiselijk rommel op te ruimen. Je houdt van orde en structuur en het voelt alsof je faalt wanneer je achter de feiten aanloopt. Die constante druk om er maar bovenop te blijven zitten is slopend! Perfect bestaat immers niet. Als je de lat constant zo hoog blijft leggen ligt een burn-out op de loer.

4. Je twijfelt aan jezelf en je intuïtie

Door je altruïsme en drang naar perfectionisme kan je moeilijk onderscheid maken tussen wat jouw echte gevoelens zijn en de energie die je overneemt van anderen. Hierdoor raakt jouw intuïtie van slag. Je bent zo ingesteld op verwachtingen en gevoelens van anderen dat jouw beslissingen hierdoor beïnvloed worden. Zijn jouw keuzes dan nog wel jouw keuzes? Als jij niet authentiek jezelf bent leef je een leven dat niet de jouwe is. Wanneer de afstand tussen jou als persoon en je authentieke ik steeds groter wordt, heb je grote kans dat een burn-out toeslaat.

5. HSP-ers ervaren meer stress dan anderen

Behalve dat je veel meer prikkels moet verwerken en graag controle houdt, is het stresshormoon cortisol ook in grotere maten aanwezig bij HSP-ers. Cortisol wordt geproduceerd in de bijnieren, het zijn organen die hard moeten werken om allerlei gevoeligheden (ook gevoeligheden voor voeding) te verwerken. Hierdoor schiet cortisol, en dus je stressniveau, omhoog. Langdurige stress en overprikkeling van de bijnieren kunnen leiden tot bijnieruitputting. De symptomen hiervan lijken op die van -daar komt ie weer- een burn-out.

Maar het is niet allemaal slecht nieuws voor HSP-ers. Het goede nieuws is dat je, wanneer je je bewust wordt van bovenstaande punten, en tijd en aandacht aan jezelf spendeert, niet in een burn-out terecht hoeft te komen en je kan genieten van de kwaliteiten die HSP zijn met zich meebrengt!

Wil je weten of je hoogsensitief bent? Doe dan de test. Ben je hoogsensitief en vraag je je af of er een burn-out op de loer ligt? Doe dan ook de burn-out test.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'HSP: 5 redenen waarom jij meer kans maakt op een burn-out'?