Investeer in je uiterlijk, juist nu!

Door Sanne Verra:

Juist nu de banen niet voor het oprapen liggen, is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan je uiterlijk bij het solliciteren. Het kan dus wel uit om even wat langer voor je kledingkast te staan. Zorg dat je jouw kansen benut.

1. Voor jou 10 anderen?

Er zijn momenteel meer werkzoekenden dan banen waardoor werkgevers in een sterke positie staan. Ze pikken de krenten uit de pap en kunnen zich een houding van: ‘Voor jou 10 anderen’ permitteren.

2. De eerste indruk is bepalend

Uit onderzoek is gebleken dat mensen in 10 milliseconden op basis van uiterlijk bepalen of iemand betrouwbaar is. Bovendien bepalen veel HR-managers al bij binnenkomst of je kans maakt of niet, terwijl jij in die tijd niet meer hebt kunnen doen dan een hand geven en jezelf voorstellen. In de rest van het gesprek zullen ze op zoek gaan naar een bevestiging van hun eerste indruk. Uiterlijk speelt dus een ontzettend belangrijke rol bij welk contact dan ook. Een paar ongepoetste schoenen kan je al de das om doen. Of dit nu een sollicitatiegesprek, acquisitiegesprek, presentatie of eerste date is. Het lijkt misschien oppervlakkig, maar maak er gebruik van!

3. Voel je zelfverzekerd

Besteed aandacht aan je presentatie. Niet alleen vanwege die eerste indruk, maar ook vanwege je houding en zelfvertrouwen. Wedden dat jij je zelfverzekerder voelt in een goed gekozen outfit? Je gaat rechtop zitten en misschien praat je zelfs netter wanneer je een pak draagt. Zelfs wanneer je je toekomstige werkgever alleen maar belt, is het al aan te raden om dat niet in pyjama te doen. Een goed passende outfit in kleuren die goed bij je staan, laat je stralen en geeft je power!

4. Onderscheid je van je concurrenten

Bedenk daarnaast wat je wilt uitstralen en pas hier je kleding op aan. Kleding is het ideale middel om te laten zien waar je voor staat. Ben je vooral heel sociaal en betrokken? Dan is een zwart pak met wit hemd geen goed idee, aangezien dit erg formeel en afstandelijk over komt. Bedenk ook of een das in dat geval wel past en kies eerder voor lichtere kleuren dan voor zwart. Ben je creatief laat dit dan ook zien in je kleding!

formeler en informeler

5. Zorg voor een kloppend plaatje bij je praatje

Natuurlijk willen we allemaal beoordeeld worden op onze kwaliteiten en juist daarom is het zo belangrijk om een kloppende totaalplaatje te hebben. Wanneer jouw uiterlijke presentatie klopt, kan je gesprekspartner zich namelijk volledig op jouw inhoud richten, op wat je te vertellen hebt. Daarnaast bevestigd je uiterlijk dan jouw professionele verhaal, waardoor je authentiek overkomt. En dat geeft jou dus net dat streepje voor op je concurrenten.

Veel succes met solliciteren!

Tags: Ambitie en succes, Ken jezelf, Loopbaan, Personal Branding, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Investeer in je uiterlijk, juist nu!'?