Je gedrag positief veranderen: 7 tips

Ja, je wilt best minder eten, minder drinken, minder televisie kijken en juist meer mediteren en je droombaan achterna gaan…. Maar poeh! Zo makkelijk is het nog niet om je gedrag te veranderen. Morgen begin ik echt en je sjoemelt vrolijk door. In april was ik bij een workshop van psycholoog Roos Vonk over je gedrag positief veranderen. Vonk gaf hierin 7 tips om hiermee te beginnen:

1. Niet denken maar doen

Hier is Vonk stellig in. Navelstaren en eeuwenlang over jezelf blijven nadenken, dat vindt ze maar niks. Nee, gewoon proberen, je grenzen opzoeken, vallen en opstaan, jezelf tegenkomen en de wijde wereld intrekken. Dát is de manier om nieuwe kanten van jezelf te creëren.

2. Zorg voor een voedende omgeving

Wanneer je die wijde wereld intrekt, zorg dan dat je je omringt met de juiste mensen. Onbewust pas je je aan aan de mensen in je omgeving. Dus woon jij in een omgeving waar iedereen dik is? Dan word jij ook vanzelf dik. Tja, eigenlijk zijn we dus gewoon willoze planten wat dat betreft. Maar je kunt het tij keren: zoek een omgeving uit die het gedrag vertoont waar jij je goed bij voelt.

3. Besteed minder aandacht aan je innerlijke kleuter

De primitieveling in ons heeft helemaal geen zin om na te denken over de gevolgen van onze keuzes en daden. Die wil het gewoon leuk hebben. De truc is om je ‘kleutergedrag’ te doorzien en je blikveld te verruimen. Vonks tip: sta bij al je daden even stil en vraag jezelf af hoe jouw leven eruit ziet als je dit gedrag iedere dag vertoont. Reken maar uit. Als je iedere dag ‘nog even een extra glaasje wijn drinkt’, dan heb je aan het einde van de week zeven extra glazen op, oftewel twee flessen. Zo onschuldig is dat ene glaasje dan niet meer…

4. Sta stil bij jouw waarden

Dit is een hele belangrijke om tot het gedrag te komen dat past bij de persoon die jij wilt zijn: denk na over jouw belangrijkste waarden. Stel jezelf vragen zoals: wat voor mens wil je zijn? Wat wil jij betekenen voor de wereld? Waarden kun je zien als jouw persoonlijke kompas, jouw vuurtoren. Wordt het even moeilijk in je leven? Dan kun je altijd terugvallen op deze waarden.

5. Houd je ego voor de gek

Ik wil dat ik er toe doe. Ik wil er graag bij horen. Ik wil dat ik meetel. Ik wil dat ze me leuk vinden… Herkenbare verlangens, toch? Dat is ons ego die vaak de leidende macht heeft in ons leven. En daardoor doen we soms dingen waar we helemaal niet achter staan zoals roddelen en meedrinken. Hier kun jij bovenuit stijgen volgens Vonk:

Stel je eens voor dat alles geregeld is. Het is allemaal voor elkaar. Iedereen vindt jou leuk, je hoort er helemaal bij en je doet er toe. Dan kun je dus tegen je ego zeggen: je kunt je ontspannen. En dan? Wat wordt er dán belangrijk? Wat ga je dán doen? Sta daar eens bij stil.

Dat zijn de daden die echt bij jou passen. Dan word je trouw aan jezelf. En daar gaat het om.

6. Doe aan Power Posing

Sta jij vaak voorover gebogen, met je ogen neergeslagen? Dan straalt jouw lichaamshouding uit dat jij de grootste verliezer van de wereld bent en ga je je vanzelf ook zo voelen. Sta jij daarentegen statig met je borst vooruit? Dan kom jij over als de grootste winnaar van het heelal en voel je je ook direct een stuk zelfverzekerder. Power Posing dus. Helpt ook bij sollicitaties. Succes gegarandeerd.

7. Groot denken, klein doen

Wil je echt iets voor elkaar krijgen? Denk en droom dan groot, maar ga vervolgens wel terug naar kleine, concrete, gedetailleerde doelen. Denk eens aan een doel waar jij de komende tijd mee wilt beginnen. Mediteren, een lastig gesprek voeren met je baas of een lief kaartje sturen aan een vriendin? Pak dan nu je agenda erbij (doen hoor!) en schrijf het heel concreet op. Wat ga je doen, met wie, waar en hoe laat?

Met deze zevende tip sloot Vonk haar workshop af: schrijf-het-in-je-agenda! Ik heb er al iets instaan. Komende maandagavond om 21:00 ga ik een uur mediteren. En jij? Wat ga jij doen?

Meer weten over ons gesjoemel en het doen in plaats van denken? Roos Vonk schreef een boek over: Je bent wat je doet. Van zelfkennis naar gedragsverandering.

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Ken jezelf
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Je gedrag positief veranderen: 7 tips'?