Master your mind: gedachten leren omdenken

“Ik zou het wel willen, maar ik denk niet dat ik…” Herkenbaar? Gedachten kunnen behoorlijk in de weg zitten en het moeilijk maken om te kiezen. Ik bezocht de training Master Your Mind tijdens de 4YoungPeople Summerschool.

Nieuwsgierig op zoek naar ideeën over werk, prive en mezelf

Ik heb al meerdere trainingen bij 4YoungPeople gevolgd. Ik vind het elke keer weer een feest om een dag door te brengen met andere Young Professionals, die net zo nieuwsgierig zijn als ik. We zijn allemaal op zoek naar nieuwe ideeën over werk, privé en onszelf.

Dat heb ik ook

Al bij de voorstelrondje van mijn training Master Your Mind blijkt; bijna iedereen piekert wel eens en zoekt dan naar antwoorden. Is mijn werk nog wel leuk? Hoe kan ik meer afstand bewaren? Hoe kom ik tot een goede keuze? En bij de tweede helft van de kring klinkt het dan ook vaak “Ik herken het verhaal van die, en van die… dat heb ik ook” Iedereen is open en eerlijk, en hoewel we allemaal ons eigen verhaal hebben en alleen gekomen zijn, voelen we ons meteen een groep.

Een spiegel voorgehouden

Trainer Peter is niet zomaar een trainer; hij houdt je bij de pinken, stelt kritische vragen zonder veroordelend te zijn, signaleert met een kleine knipoog en weet dat op een integere manier over te brengen zonder dat je aan jezelf gaat twijfelen. Hij houdt je een spiegel voor en prikt binnen no time door je heen. Dat lijkt even eng, maar eigenlijk is het enorm verhelderend en denk je al snel “shit, hij heeft gelijk”.

Grote schrijfopdracht

Tijdens de training doen we verschillende oefeningen die confronterend duidelijk maken hoe ik waarneem en daar meteen een oordeel over vel. Ook vormen we allemaal een beeld in ons hoofd van ‘hoe iets zou moeten zijn’. Als het dan anders blijkt te zijn in de realiteit (wat natuurlijk heel vaak het geval is), ga je piekeren. ’s Middags krijgen we de ‘Grote Schrijfopdracht’, waarin we een persoonlijke lastige situatie uitdiepen en onze gedachten hierover leren omdraaien. En zo lijken oplossingen dichterbij dan ik eigenlijk dacht.

4YoungPeople Summer Party Summer School Master Your Mind
Gezelligheid in combinatie met zon, lekker eten en een goed muziekje na afloop van de training

Omdenken

Aan het einde van de dag maak ik me een stuk minder zorgen om mijn ‘belemmerende gedachten’, omdat ik van Peter heb geleerd hoe je deze kunt omdenken. Normen en waarden bedenk je namelijk zelf, en vaak zitten belemmerende gedachten enkel en alleen in je hoofd. Een hele geruststelling. Ik weet zeker dat ik ‘de Grote Schrijfopdracht’ vaker ga toepassen om lastige situaties het hoofd te kunnen bieden.

Borrelen

Het 4YoungPeople-seizoen wordt afgesloten met een gezellige borrel en lekkere hapjes. Met mijn nieuwe vrienden sta ik heerlijk in het zonnetje na te praten, met een biertje in de hand. De gezelligheid, openheid en saamhorigheid in combinatie met zon, lekker eten en een goed muziekje zorgen ervoor dat we nog lang blijven hangen. Tot volgend seizoen!

Tags: De juiste keuze maken, Ken jezelf
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Master your mind: gedachten leren omdenken'?