fbpx

Millennials lui en arrogant? Niet dus, dit voeg jij toe!

millennials

Millennials zijn lui, egoïstisch en overschatten zichzelf. Of toch niet? Generatie-expert Aart Bontekoning schreef een interessante White Paper in opdracht van Appical. Hij laat zien dat je als millennial wel degelijk ambitieus bent en hard wilt werken, maar op een andere manier dan oudere collega’s.

Wij zetten de belangrijkste vier ingrediënten uit de Whitepaper voor jou onder elkaar. Inzichten en munitie die je volgens Aart maar beter kunt inzetten op de werkvloer:

1. Je houdt van vrijheid

Net als alle andere millennials ben jij je ervan bewust dat je waarschijnlijk tot lang na je 65e moet doorwerken. Je nu te pletter werken en die droomreis tot na je pensioen laten wachten zit niet in jouw mentaliteit. De meeste millennials zien hun carrière niet als een sprint, maar eerder als een marathon. Dus je wilt er voor zorgen dat er naast werk ook nog genoeg ruimte is voor vrienden, familie, sporten en reizen. Om dat mogelijk te maken wil je graag flexibel kunnen werken. Kantoortijden zie je meer als een richtlijn dan als een harde regel. Want zeg nou zelf: je voelt je het meest fit en productief als je autonomie hebt over je eigen planning.

Wat voeg jij toe aan je team? Je zet veranderingsprocessen in gang. Als we lang moeten werken, laten we het dan ook leuk en actief maken, vind jij. Jij sleept een pingpongtafel de koffieruimte in en kroont jezelf tot lunch-dj.

2. Je wilt groeien

Je bent hongerig naar groei. Meer dan welke generatie dan ook houden millennials van samenwerken. Een van de redenen daarvoor is dat we graag veel en snel feedback ontvangen. Je wilt het gevoel hebben dat je met je talent iets bijdraagt aan het bedrijf en het liefst ook aan de maatschappij. Je wilt nieuwe dingen uitproberen en snel horen van je collega’s of jouw werk gewaardeerd wordt. Niet voor niets zegt wereldwijd 50 tot 65 procent hun baan te zien voornamelijk te zien als bron voor ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden.

Je oudere collega’s zouden dit wel eens op kunnen vatten als egoïsme en ongeduld, maar jij wilt niets liever dan samenwerken met ervaren collega’s. Met name collega’s met passie voor hun vak heb jij heel hoog zitten. Hun feedback is belangrijk voor je, maar die wil je niet pas na een halfjaar ontvangen tijdens je functioneringsgesprek of in een schriftelijke evaluatie. Je wilt directe en persoonlijk feedback zodat je er meteen mee aan de slag kunt.

3. Je doorziet de verouderde structuur in je bedrijf

Je komt met een frisse blik binnen op je eerste werkdag. Verouderde cultuurpatronen en achterhaalde procedures doorzie je haarscherp. Je kunt waarschijnlijk zo een lijstje opsommen van achterhaalde zaken op je werk die jou alleen maar energie kosten, zoals top-down besluiten, polderachtig vergaderen, bureaucratische controlemechanismen, dwingende protocollen, formeel gedoe, politieke spelletjes en collega’s die overal nee tegen zeggen.

Als millennial kun jij als geen ander doorzien welke updates de organisatiecultuur nodig heeft. Waarom vullen we die formulieren nog steeds met de hand in? Waarom duren die vergaderingen zo lang? Durf met dit soort observaties naar je leidinggevende te stappen!

4. Je bent een ster in IT en social media

Niets is zo irritant als werken met een computersystemen die hopeloos ouderwets zijn. Vaak ben je als millennial zonder dat je het door hebt expert op het gebied van technologie. Daar is een app voor, zullen veel collega’s al wel eens van jou gehoord hebben. Ook heb je door je social media-kennis vaak leuke ideeën over hoe je je bedrijf snel en makkelijk online in de schijnwerpers kunt zetten.

Voor het bedrijf waar je werkt is het een gouden kans om jouw frisse blik te mengen met de kennis van een ervaren IT-er.

Conclusie

Aart Bontekoning laat zien dat de millennials extreem optimistisch zijn. Ze behoorden vanaf 2008 jarenlang tot de gelukkigste kinderen van de wereld en zien hun carrière en toekomst positief in. Hoe hou je dit optimisme in stand op de werkvloer? Zorg ervoor dat je de kans krijgt om te floreren! Jij kunt als millennial veel toevoegen aan een organisatie,  juist op de punten waarvan je afwijkt van de oude garde.

Meer lezen over millennials?

Download zelf de Whitepaper van Appical of ga voor de nieuwste uitgave over millennials: download de gratis whitepaper over Millennials & Werk.

Tags: , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Millennials lui en arrogant? Niet dus, dit voeg jij toe!'?