Maak moeilijke dingen makkelijker: mindfulness vermindert pijn

mindfulness vermindert

Mindfulness leert je om je aandacht bewust te sturen. Hierdoor zit je minder in je hoofd en heb je minder pieker gedachten. Je hersenen verwerken informatie beter door regelmatig mindfulness te oefenen. Je leert beter te ontspannen waardoor je brein optimaal kan functioneren. Op Careerwise deel ik tien goede redenen om aan de slag te gaan met Mindfulness. Vorige week schreef ik hoe mindfulness en meditatie ervoor kunnen zorgen dat je relaties hechter worden. Deze week: mindfulness vermindert pijn, angst en depressie. 

Trigger neurotransmitters door stil te zijn

De emotionele effecten van simpelweg stilzitten en naar binnen kijken tijdens je meditatie zijn immens. Door de diepe rust triggert meditatie het brein om verschillende neurotransmitters (dopamine, serotonine en endorfine) af te geven. Deze stofjes zijn gelinkt aan ons welbevinden en geluk. Het oorspronkelijke mindfulness-programma, dat door Jon Kabat-Zinn is ontwikkeld is zelfs speciaal gericht op mensen met een depressie. Dit programma wordt nu wereldwijd toegepast door de wetenschappelijke bewijsvoering in het voorkomen van een terugval na depressie.

Fysieke pijn erkennen in plaats van wegdrukken

Mindfulness kan er zelfs voor zorgen dat pijn vermindert. Bij mindfulness leer je om de pijn te erkennen in plaats van het continu weg te drukken. Een deel is namelijk de fysieke pijn is het gevoel in je lichaam, maar daarnaast is er ook een groot deel psychologische pijn. Dat zijn de angst, stress of frustratie als gevolg van de fysieke pijn. Je leert door mindfulness de relatie met de pijn te onderzoeken. Op die manier kun je, met een beetje geluk, de psychologische pijn verminderen.

Mindfulness is gezond

Mindfulness is gezond voor je lichaam en geest. Het omgaan met moeilijkere dingen is slechts één reden die mindfulness zo aantrekkelijk maakt om toe te passen in je leven. Lees hier alle redenen van Suzan Oostvogels om ermee te beginnen.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags:
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Maak moeilijke dingen makkelijker: mindfulness vermindert pijn'?