Druk druk druk – Realiteit of mindset?

Mindset

De afgelopen maanden zijn zo druk, ik kom niet eens toe aan het schrijven van mijn volgende blog. Een gedachte die door mijn hoofd spookt de afgelopen maanden. Ondanks dat ik tegen mezelf zeg dat dit alleen maar een mindset is, merk ik toch dat ik niet de tijd vind om een blog te schrijven. Of eigenlijk: dat ik er de tijd niet voor maak.

Zelf verantwoordelijkheid nemen

Gelukkig heeft iedereen toch echt zelf de keuze om tijd te maken voor het schrijven van een blog of een andere taak die je al te lang uitstelt. Je kunt tenslotte zelf verantwoordelijkheid nemen en ervoor kiezen om in actie te komen. Maar hoe zorg je er voor dat je ook daadwerkelijk in beweging komt, of zelf gaat genieten van je uitstelgedrag? Want hoe fijn zou het zijn als je in ieder geval kunt lachen om jouw eigen (uitstel)gedrag?

Mijn gedachten springen meteen over naar de verschillende persoonlijkheidsvoorkeuren van mensen, waarover ik vaker blog en spreek. Je kunt wel merken waar mijn focus en interesse ligt. Ze zijn ook van toepassing bij omgaan met uitstelgedrag.

Mindset veranderen

Waar de ene persoon behoefte heeft aan structuur en deadlines, heeft de ander een voorkeur voor een taak zonder eindtijd. Zodoende zal de ene persoon ook deadlines stellen en deze vervolgens nakomen, waar de ander zonder plan in een valkuil kan trappen en niks gedaan krijgt. Tot het moment daar is dat je moe wordt van jouw eigen gedrag en je besluit in actie te komen. Je verandert jouw mindset en gaat het gewoon doen!

Perceptie is projectie

Hoe werkt zoiets als mindset? Een treffend voorbeeld heb ik tijdens een training mogen ervaren bij de uitvoering van een proef. Die ging als volgt:

Probeer de komende vijftien seconden zoveel mogelijk voorwerpen met de kleur geel te vinden. Gelukt? Wijs dan nu zo snel mogelijk een blauw voorwerp aan. En daarna groen, en daarna rood.

Hoe was dat om te doen? Heel simpel: als je op zoek gaat naar een geel voorwerp zal je geel vinden, als je op zoek gaat naar blauw vind je blauw. Zo werkt het ook met kansen tegenover beperkingen, positief tegenover negatief en goed tegenover fout. Dat waar je je op focust zul je vinden. Perceptie is projectie. Nu blijft de belangrijkste vraag over: waar focus jij je voor vandaag op?

Tags: Keuzestress, Persoonlijke effectiviteit, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Druk druk druk – Realiteit of mindset?'?